Proiectul viitoarei moschei din București, criticat de Muftiatul Cultului Musulman din România

Imaginile postate de autoritatea religioasă din Turcia cu viitoarea moschee din București au luat prin surprindere Muftiatul Cultului Musulman din România. Deși proiectul va fi finanțat, în întregime, de guvernul turc, partea română consideră că proiectul este prea grandios și cere modificarea acestuia.

Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, pare nemulțumit că partenerii din Turcia nu au consultat și autoritățile române înainte de a posta imaginile cu viitoarea moschee din București. Muftiul crede că viitorul complex religios, în forma prezentată de autoritatea religioasă din Turcia, este prea grandios pentru pretențiile musulmanilor din România.

„Ne dorim un proiect specific culturii și civilizației musulmane din România, care să semene cu moscheea Carol I din Constanța. Ne dorim ceva modest care să simbolizeze existența noastră pe aceste meleaguri, nu un complex atât de mare”, a spus Iusuf Murat.

Liderul spiritual al comunității musulmane din România a ținut să precizeze că toate deciziile privind moscheea din București, și nu numai, sunt luate împreună cu autoritățile române. Pentru schimbarea proiectului, Iusuf Murat a discutat, deja, cu ambasadorul Turciei la București.

„Partea turcă, de fapt colaboratorii noștri, sunt deschișipentru orice modificare. Era frumos să știm și noi. Să nu înțeleagă societatea românească, și mai ales bucureștenii, că Muftiatul Cultului Musulman face ceva de capul lui. Tot ceea ce facem, facem printr-o colaborare cu Secretariatul de stat pentru Culte”, a precizat Muftiul Cultului Musulman din România.

Construcția moscheii nu va putea începe în 2017 așa cum a anunțat partea turcă. Cel puțin șase luni de zile, după finalizarea proiectului, durează obținerea Planului Urbanistic Zonal. Urmează demersurile pentru autorizația de construire.

Moscheea de 1500 locuri ar urma să fie construită, cu trei milioane de euro de la guvernul turc, pe o suprafață de 11.000 mp în spatele Romexpo.

Cum ar putea arăta moscheea din București – GALERIE FOTO

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS