Proiectul privind instituirea stării de alertă riscă să nu fie adoptat până la finalul săptămânii

Proiectul de lege privind starea de alertă a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență. Cu toate acestea, e greu de crezut că actul normativ va intra în vigoare până la finalul acestei săptămâni, când ar trebui să intre în vigoare starea de alertă.

Astfel, proiectul de lege inițiat de Guvern (vezi aici documentul integral) va intra marți în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, care este prima Cameră sesizată. Teoretic, tot marți ar putea fi și aprobat de plen astfel încât să poată fi trimis Camerei Deputaților, care este decizională.

După parcurgerea aceleiași proceduri și în forul decizional, miercuri legea ar putea fi adoptată de Parlament. Asta cu condiția ca PSD, care controlează în acest moment majoritatea din forul legislativ, să fie de acord cu această procedură rapidă.

Însă, după adoptare, legea trebuie să rămână în Parlament minimum două zile pentru a putea fi sesizată Curtea Constituțională, dacă există doritori în acest sens.

Abia după expirarea acestui termen, actul normativ este trimis președintelui pentru promulgare. Să presupunem că șeful statului se mișcă rapid și trimite legea la monitorul oficial, fără a mai aștepta cele 20 de zile, termenul maxim prevăzut de lege.

Cu toate acestea, prevederile noii legi vor intra în vigoare abia la trei zile de la publicarea în monitor. Cu alte cuvinte, cel mai devreme undeva săptămâna viitoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS