Confidenţialitate

Proiectul lui Tăriceanu adoptat tacit de deputați: Procurorii șefi numiți de CSM, nu de președinte

Se schimbă procedurile de numire a procurorilor șefi. Un proiect adoptat tacit de Camera Deputaților prevede că președintele României și Ministerul Justiției nu vor mai avea niciun rol în numirea șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general al României.

Aceștia vor fi desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii.

În prezent, procurorii șefi sunt numiți în funcție de președintele României. Ministerul Justiției face propunerile, iar persoanele desemnate sunt audiate și de CSM, care dă un aviz consultativ.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu vrea schimbarea legii astfel încât șeful DNA, șeful DIICOT, procurorul general al României și adjuncții acestora să fie desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii. Ei vor fi selectați din rândul procurorilor cu o vechime de cel puțin 10 ani, vor avea un mandat de 3 ani și posibilitatea de a fi reînvestiți în funcție o singură dată. Tot CSM poate decide revocarea acestora.

Călin Popescu Tăriceanu consideră că e nevoie de schimbarea procedurilor de numire a procurorilor șefi ”pentru a scoate actul de justiție de sub influența prea mare a factorului politic.”

Proiectul mai prevede că președintele Instanței Supreme, vicepreședinții și șefii de secții nu vor mai fi nici ei numiți de șeful statului, ci direct de către Înalta Curte. Instanța va face numirile din rândul judecătorilor care au activat în această instituție cel puțin 2 ani.

Proiectul va merge la Senat pentru votul final.