Confidenţialitate

Proiectul de plafonare a prețurilor RCA a fost publicat | AUDIO

Ministerul Finanțelor a publicat azi proiectul de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie.

Actul normativ prevede că, timp de 6 luni, tarifele nu pot fi mai mari decât cele din martie 2022.  Sunt plafonate, de asemenea, comisioanele brokerilor.

Documentul, aflat acum în consultare publică, ar urma să fie dezbătut și aprobat săptămâna viitoare în Guvern.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, spune că trebuie luate măsuri pentru ca prețurile să nu explodeze, din nou, după ce trece perioada de plafonări

” Plafonarea se face în baza Legii Concurenței. Cu avizul Consiliului se pot plafona prețurile pentru șase luni și poate fi prelungită perioada cu încă trei luni. Înțeleg logica, are sens în momentul în care cel mai mare operator de pe piață iese. Când ai milioane de oameni care trebuie să schimbe polițele, are un sens să încerci să calmezi lucrurile, să ții un pic sub control câteva luni. Evident, dacă nu luăm în perioada asta măsuri să facem ca piața asta să funcționeze, creșterile de prețuri o să continue. Dacă nu iei măsuri va continua spirala asta de creștere a prețurilor”. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Consiliului Concurenței: Prețurile RCA trebuie să acopere costurile reale pentru acoperirea daunelor

Dincolo de această măsură de criză, plafonarea, prețurile RCA trebuie să acopere costurile reale pentru acoperirea daunelor, adică să respecte prețurile actuale pentru reparații, mai atrage atenția președintele Consiliului Concurenței:

”Nu poți să te uiți numai la prețul final, la prețul poliței RCA, dacă nu te uiți și la componente, la costurile pe care trebuie să le acopere aceste polițe de RCA. Dacă costurile despăgubirilor tot cresc nu ai cum să ții rezultatul final, prețul poliței RCA, dacă componentele tot cresc. Ceea ce spunem noi de câtva timp este: bun, avem o referință la prețul poliței RCA, trebuie să am la fel, similar, referințe și la componente. Ceea ce înseamnă și costul reparațiilor, comisioane, costul închirierii mașinii pe care o primești cât timp ți se repară mașina, toate aceste elemente care duc la creșterea prețului RCA trebuie și ele să aibă o anumită referință”. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de plafonare a prețurilor RCA poate fi consultat aici. 

Foto: Shutterstock

Citește și: Euroins, după audierea ASF din Parlament: Intrarea în insolvență nu se susține | AUDIO