Confidenţialitate

Proiectul de lege privind pensiile ocupaționale ar putea fi gata până la sfârșitul anului. Sindicatele pensionarilor cer să fie chemate la discuții

Pensionarii cer să fie consultați cu privire la proiectul de lege privind pensiile ocupaționale.

O lege în acest sens trebuie adoptată numai cu dezbatere publică și cu discuții cu toate părțile implicate, susține Federația Națională a Sindicatelor Pensionarilor.

Proiectul a fost anunțat de ministrul Muncii – Rovana Plumb – care a spus că acesta ar putea fi gata în acest an, dar nu s-ar aplica mai devreme de 2016.

Sistemul ar presupune un alt tip de contribuții și s-ar adresa unor categorii profesionale ce necesită o pregătire mai bună: aviatori, magistrați sau chiar parlamentari.

 

Proiectul de lege privind pensiile ocupaționale va fi realizat până la sfârșitul anului, declara recent ministrul Muncii.

Rovana Plumb insista că actul normativ este unul dintre obiectivele cuprinse în programul de guvernare și implică o definire foarte clară a sectoarelor de activitate.

Secretarul general al Federației Sindicatelor Pensionarilor din România – Viorel Copil – ne-a declarat că, deocamdată, nu a fost consulatat cu privire la acest proiect de lege.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

L-am întrebat pe Viorel Copil care ar fi categoriile de persoane care ar urma să beneficieze de acest sistem de pensii.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În sistemul privind pensiile ocupaționale s-ar putea schimba nivelul contribuţiei. În prezent, acesta este de cel mult 15 la sută din venitul salarial brut lunar, însă Rovana Plumb ar fi dorit cA acesta să poată ajunge până la 50 la sută.