Confidenţialitate

Legea stării de alertă primește, miercuri, ultimul vot în Parlamentul | AUDIO

Proiectul de lege al Guvernului privind intrarea în stare de alertă va primi ultimul vot din partea Parlamentului miercuri, anunță PSD.

Marți, Senatul va adopta proiectul, urmând ca după acest pas, actul normativ să meargă la Camera Deputaților, în comisii și apoi în plen.

În condițiile în care starea de urgență expiră joi, vineri România ar trebui să intre în stare de alertă astfel încât să nu existe vid legislativ privind măsurile restrictive impuse de epidemia de coronavirus.

În timp ce PSD spune că nu se poate intra vineri în stare de alertă, PNL crede că acest lucru este posibil.

Liderii PSD au avut dimineață o ședință în timpul căreia au stabilit calendarul adoptării proiectului de lege privind instituirea stării de alertă.

Purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu:

”Cu certitudine va fi vot final la Senat. Nu cred că poate fi și în Cameră, pentru că e o lege extrem de importantă și este nevoie să fie dezbătută și să se vină cu amendamente eventual în comisiile de specialiate. Și abia apoi să ajungă la plen. Deci cred că mâine va fi plenul Camerei Deputaților.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Social democrații spun că starea de alertă nu poate începe vineri.

”Nu poți să vii să ceri Parlamentului să o facă pe notarul doar pentru că dumnealor nu au fost în stare să producă o lege mai din timp. Este o premieră pentru că nu s-a mai întâmplat și asta dovedește responsabilitatea Parlamentului și a tuturor forțelor politice din Parlament. Nu s-a mai întâmplat să treacă în două zile o lege de  oasemenea importanță. Iată că o vom face acum.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt PSD

Liberalii sunt însă convinși că legea privind instituirea stării de alertă poate intra în vigoare de vineri.

Legea fundamentală prevede că o lege intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.

Liderul deputaților liberali, Florin Roman:

”Potrivit Constituției există două zile necesare pentru depunerea proiectului la Secretariatul General al Camerei Deputaților în vederea unui eventual atac la CCR. Dacă în cele două zile care se calculează (miercuri și joi) acest atac nu are loc, legea merge la Președinte, care o poate promulga, iar vineri se publică în Monitorul Oficial. Dacă în conținutul legii există și acea prevedere care spune că legea intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, restul sunt povești ale PSD-ului care încearcă să blocheze intrarea în starea de alertă și automat va trebui să își asume și răspunderea pentru consecințele unor eventuale pierderi de vieți umane.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În funcție de cum evolueză procesul de adoptare a legii, Comitetul pentru Situații de Urgență ar putea adopta instituirea unor interdicții de deplasare sau relaxarea altora joi seara.