Confidenţialitate

Proiectul de eliminare a pensiilor speciale, respins în Comisia de Muncă de PSD, UDMR și AUR | AUDIO

Proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali a fost respins în Comisia de Muncă din Senat. Cu votul senatorilor PSD, UDMR și AUR inițiativa legislativă a primit raport de respingere și urmează să fie supusă votului, în plen. Senatul este forul decizional.

Proiectul de eliminare a pensiilor special pentru aleșii locali a picat 7 şapte voturi “pentru”, 4 “împotrivă” şi două abţineri.

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență din 2019, se acordă o pensie specială persoanelor care din 1992 au deţinut funcția de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Prevederea trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar a fost amânată de mai multe ori.

USR a propus abrogarea acestui act normativ, pentru că “persoanele care ar urma să beneficieze de pensiile speciale nu fac parte dintr-o categoric socio-profesională vulnerabilă sau defavorizată “.

E vorba de pensii speciale pentru care, dacă ar intra în plată, ar fi nevoie de peste 600 de milioane de lei, pe an.

Proiectul de lege a trecut de Camera Deputaților fără a fi dezbătut în plen. Raportul Comsiei de Muncă urmează să fie supus votului plenului Senatului care este forul decizional în acest caz.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Liliana Nicolae

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Valentin Ionescu, despre măsurile pe termen scurt care ar trebui să fie implementate în contextul crizei facturilor | VIDEO