Confidenţialitate

Proiectul de buget a trecut de Comisiile parlamentare. Amendament al lui Liviu Dragnea controversat

Proiectul de buget a trecut de Comisiile parlamentare, însă cel puțin un amendament depus de Liviu Dragnea este extreme de controversat.

Liderul PSD a propus, iar Comisia de Sănătate a acceptat ca MinistErul Sănătății să cumpere cel puțin 200.000 de teste care ar putea depista eventuale anomalii la fetuși.

Problema este că în lege este menționat un anume tip de test.

În amendantul votat deja, Liviu Dragnea a scris că bugetul Sănătății se majorează cu aproape 300 de mii de lei pentru trei programe.

Unul dintre ele vizează testarea sângelui mamei pentru a se afla dacă viitorul copil riscă să aibă boli grave.

Doar că șeful Camerei Deputaților a scris că Programul se va numi PANORAMA, exact ca testul produs de compania americană Natera.

Ori, asemenea teste sunt produse și de alte companii, numindu-se generic teste fetale din sângele matern.

Oricum, pentru achiziții atât de mari, cel puțin 200.000 pe an, Ministerul Sănătății ar trebui să desemneze câștigătorul în urma unei licitații.

Potrivit site-ului G4 Media, testele Panorama sunt comercializate în România de firma AMS 2000 TRADING IMPEX SRL, iar nul dintre acționarii companiei a fost implicat într-un scandal internațional de trafic de ovule declanșat de o investigație BBC în 2005.

Fostul premier Victor Ponta acuză pe pagina sa de facebook că Liviu Dragnea si Darius Valcov vor să bani unei firme private pentru niste teste care citez “’oricum sunt inutile daca nu sunt urmate de analize si proceduri care nu au finantare!”, am încheiat citatul.

Europa FM a încercat să-i contacteze atât pe Liviu Dragnea, cât și pe președintele Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaților, Florin Buicu. Niciunul nu a răspuns.

În schimb, deputata Viorica Cherecheș, membră a Comisiei pentru Sănătate crede că amendamentul depus de Liviu Dragnea este ilegal.

Banii pentru testele pentru gravide vor fi luați de la SRI, mai scrie în amendamentul depus de Liviu Dragnea.