Confidenţialitate

Proiectul Codului Silvic: Cine este diavolul – Guvernul sau Preşedinţia?

La Avocatul Diavolului de astăzi, Vlad Petreanu şi Moise Guran dezbat pentru dumneavoastră spinoasa problemă a codului silvic, cel care a determinat deja o tensiune destul de mare între Palatul Victoria și Palatul Cotroceni.

Anul trecut în România au fost tăiate legal 17 milioane de metri cubi de lemn, cam 18 milioane se explpoatează legal anual în țara noastră, dar, cantitatea de pădure dispărută este cam cu 50% mai mare.

Acesta este contextul în care Parlamentul a votat un proiect de modificare a Codului Silvic, menit pe de o parte să limiteze cantitățile ce pot fi achiziționate de către marii procesatori de lemn la maximum 30% din cantitatea totală exploatată, dar, pe de altă parte, același proiect, permite micilor proprietari de păduri, care au mai puțin de 10 hectare, să facă ce vor, să‐și exploateze cum vor aceste mici proprietăți forestiere.

Proiectul a fost respins de la promulgare de către președintele Iohannis, el s‐a întors în Parlament și, acela a fost momentul în care câteva lucruri bizare au avut loc.

O anchetă cvasi‐jurnalistică, realizată de un ONG american a prezentat faptul că Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare prelucrător de lemn din România și singurul care se apropie de limita de 30%, încurajează și premiază achiziția de lemn tăiat ilegal.

Au urmat o trezire a societății civile și câteva proteste în orașele țării, iar apoi un vot în parlament care a decis să retrimită legea în aceeași formă la Președinție.

Acum premierul îl acuză pe președinte că se opune codului silvic după ce ar fi fost influențat de către firma austriacă, iar președintele îl acuză pe primul ministru că urmărește interese ascunse ce ar duce la o și mai mare cantitate de lemn exploatată, dar legal, prin scoaterea de sub control a micilor proprietari de pădure.

Adevărul poate fi undeva la mijloc, sau poate că nu, tocmai pentru că diavolul însuși este greu de identificat în acest desiș de interese, o să vă lăsăm pe dumneavoastră să decideți care este diavolul în această poveste, care dintre cele două palate este bine intenționat și care urmărește alte interese decât cele naționale.

https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-cine-este-diavolul-in-proiectul-codului-silvic-15-05-2015

Puteţi asculta LIVE Avocatul Diavolului şi online, la adresa www.europafm.ro/live.