Confidenţialitate

Proiectul certificatului electronic COVID-19 pentru a merge la muncă, finalizat | AUDIO

Proiectul certificatului electronic COVID-19 este gata. Vorbim despre actul care va fi obligatoriu pentru a merge la serviciu odată cu creșterea incidenței cazurilor de coronavirus. Persoanele nevaccinate vor primi 15 vouchere gratuite pentru a se testa la medicii de familie astfel încât să poată obține documentul. Actul va fi asumat politic, spune ministrul Sănătății, care nu poate spune acum modul în care proiectul va fi adoptat înaintea valului cinci al pandemiei: prin dezbateri în Parlament sau prin asumarea premierului a acestui document.

Cum funcționează certificatul electronic COVID-19 pentru a merge la muncă

Certificat electronic COVID-19 se numește documentul care va intra în vigoare odată cu creșterea numărului de cazuri de coronavirus pe o perioadă de 3 săptămâni consecutiv și se va renunța la el când incidența va scădea sub 1,5. Pentru a avea acces la serviciu, la stat și la privat, persoanele nevaccinate vor primi 15 vouchere pentru a se testa la medicii de familie, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Certificatul dovedește vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, iar cei care nu vor avea actul riscă suspendarea contractului de muncă, fără plata salariului. Dar dacă cele 15 vouchere vor fi utilizate înainte de finalul valului pandemic, „va exista o decizie”, spune Rafila.

„Noi, deocamdată, trebuie să ne pregătim pentru situația actuală și acționăm în consecință. Nu pot să vă dau un răspuns”, a mai spus Alexandru Rafila.

Decizia este luată în contextul noului val epidemiologic prezent în Europa

Decizia introducerii certificatului electronic COVID-19 este luată în contextul în care un nou val epidemiologic este prezent în Europa, iar în România ar putea ajunge până la mijlocul lunii ianuarie.

„Un interval de timp, probabil, nu mai mare de trei săptămâni în care el va fi prezent și în zona țării noastre”, a spus Nicolae Ciucă.

„Cred că lunile de risc sunt maxim lunile februarie și martie”, a spus Alexandru Rafila.

Prevederile certificatului electronic se vor aplica și membrilor Camerei Deputaților și ai Senatului, persoanelor alese sau numite care ocupă funcții publice sau de demnitate publică ori asimilate acestora. Râmâne de stabilit, la nivel politic cum va fi adoptat proiectul: prin dezbatere în parlament sau prin asumarea răspunderii guvernului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Nicolae Ciucă: Valul cinci va veni și în România în trei săptămâni | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.