Confidenţialitate

Proiectul bugetului de stat pentru 2017, dezbătut de Parlament. Opoziția a anunțat că va vota împotrivă

Premierul Sorin Grindeanu a prezentat proiectul de buget pentru 2017, în fața plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului.

Șeful guvernului a amintit că bugetul ia în calcul o creștere de 5,2% și un deficit bugetar de 2,96 % din Produsul Intern Brut.

Calitatea vieții românilor se va îmbunătăți – promite Sorin Grindeanu, care a prezentat pe scurt și sumele care revin fiecărui minister în parte.

”Bugetul anual este, cu siguranţă, un moment important pentru România, pentru Guvern şi pentru Parlament, deoarece sunt prioritizate toate proiectele şi programele publice pe termen scurt şi mediu. Putem, astfel, contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor în 2017 fără a pretinde însă că mulţumim pe toată lumea”.

”Proiectul de buget pentru 2017 este configurat pe o creştere economică de 5,2%. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96 din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,98 din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB”, a mai spus Sorin Grindeanu, care a precizat că veniturile românilor vor crește.

A amintit astfel că de la 1 februarie salariul minim brut pe economie a fost majorat la 1450 de lei, iar de la 1 iulie, punctul de pensie va crește la 1000 de lei.

PNL, PMP și USR nu vor vota proiectul de buget

Senatorul PNL, Florin Cîțu a spus că este ”o păcăleală de buget”, iar guvernul doar le vinde iluzii românilor.

“Consider că este un buget care nu asigură o creștere economică a României, nu va pune mai mulți bani în buzunarele românilor, va depăși deficitul asumat și nu ne dă perspectiva ca să spunem că, la sfârșitul anului 2017, România a făcut un pas înainte din punct de vedere economic. PSD prezintă românilor un buget venit să mulțumească numai clientela politică, dar și pe cei neavizați din punct de vedere economic”, a susţinut senatorul Florin Cîțu.

Guvernul aruncă vara lemne pe foc – a spus deputata USR, Cosette Chichirău, care a atras atenția că economia Florin Cîțunu va face față în cazul unei noi crize financiare.

“Asistăm din nou la o politică fiscală prociclică, de relaxare fiscală pe timp de creștere economică accelerată. România are o creștere economică foarte mare, cea mai mare din Europa. Acum este momentul pentru a face excedent bugetar pentru a ne pregăti pentru următoarea criză economică. Ce facem noi acum este să aruncăm lemne pe foc pe timp de vară, iar când vine iarna nu vom mai avea lemne de pus pe foc.(…) Asistăm zilele acestea la căderea leului și la creșterea costului de împrumut al României. Acestea nu sunt semne bune din punct de vedere macroeconomic. Nu doar politica fiscală este iresponsabilă, ci și alocările de cheltuieli. Domeniile cele mai importante din viața românilor sunt ignorate”, a mai spus deputata Cosette Chichirău.

Președintele PMP, Traian Băsescu, a spus că veniturile scad, iar cheltuielile cresc și a comparat proiectul cu două trenuri care merg în viteză pe aceeaşi linie, din direcţii opuse, iar responsabilul pentru mişcare este “beat”.

“Nu pot să nu vă spun că am senzaţia, privind la legile care au guvernat întocmirea acestui buget, că avem două trenuri care merg pe aceeaşi linie, din direcţii opuse, fiecare cu 100 de kilometri la oră, iar în regulatorul de circulaţie avem un om de la mişcare care e beat. Mişcăristul este beat. De ce dă drumul unor două trenuri în condiţiile în care unul măreşte cheltuielile şi celălalt tren scade veniturile?”, a afirmat el, fiind huiduit din sală de către parlamentarii PSD şi ALDE.

UDMR a anunțat că va decide pe parcursul dezbaterilor dacă va vota sau nu proiectul de buget.

Proiectul bugetului de stat pentru 2017 va primi votul final în cursul zilei de marți.