Proiectul bugetului de stat intră în dezbaterea finală a aleșilor

Parlamentul se va reuni, de luni, în şedinţă comună pentru a dezbate proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe anul 2018.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 11.00, potrivit Agerpres.

Proiectul este construit pe o creştere economică de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi un câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB.

Pentru anul 2018, din totalul veniturilor bugetare, 88% urmează să se încaseze din contribuţiile pentru asigurări sociale ale sistemului public de pensii, 0,2% din venituri nefiscale şi 11,8% subvenţii primite de la bugetul de stat

Parlamentarii din comisiile de buget-finanțe au adoptat un amendament în baza căruia cotele defalcate din impozitul pe venit care se transferă bugetelor locale cresc de la 71,5% la 100% pentru a compensa diminuarea cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%. Impactul amendamentului nu a fost calculat, dar, dacă suma este consistentă, există riscul depăşirii deficitului bugetar, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa.

Votul final asupra bugetului este programat pentru joi, 21 decembrie.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS