Proiectele Ministerului Educației: salarii mai mari pentru profesori, manuale gratuite și o masă caldă pentru unii elevi

Manuale gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a, salarii mai mari pentru profesori, o masă caldă pentru elevii săraci și încurajarea profesorilor care predau în școli din zone defavorizate – sunt câteva dintre proiectele care vor fi finanțate din banii primiți de Ministerul Educației la rectificarea bugetară.

Potrivit ministrului Mircea Dumitru, este prima oară în 25 de ani, când educația primește peste 1 miliard de lei la rectificare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Pentru prima dată, Ministerul Educației asigură manuale gratuite pentru elevii de clasa a XI-a și a XII-a. De-asemenea, există un prim proiect elaborat cu Cancelaria Primului-Ministru pentru a acoperi cheltuielile cu naveta ale elevilor. Luăm în calcul să asigurăm 50 la sută, iar restul – să fie acoperit de bugetele locale. “

Guvernul intenționează să acopere costul total al cheltuielilor făcute cu naveta de peste 125.000 de elevi care învață la alte școli, decât cele din localitățile de domiciuliu.

Până acum, jumătate din costuri erau decontate de primării. Un alt proiect vizează acordarea unei mese calde pentru anumiți elevi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Proiectul pilot vizează 21 de școli, astfel încât să acopere școli cât mai diferite. Din această toamnă mai avem programul profesori motivați în școli defavorizate, prin care vrem să-i încurajăm pe profesori să meargă și în școli din localități sărace, izolate, cu comunități de romi. “

Ministrul Educației a anunțat că o parte din bani vor merge către majorarea salariilor, dar și pentru plata unor drepturi salariale câștigate de profesori în instanță.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS