Confidenţialitate

Proiectele legilor Educației vor fi prezenta luni de ministrul Ligia Deca, după negocieri dure între partidele aflate la putere

Ministrul Ligia Deca prezintă luni mult așteptatele proiecte ale legilor educației. Amânate vreme de mai multe luni, cele două drafturi sunt rezultatul unor negocieri dure între partidele din Coaliție.

La ora 14:30 este programată conferința de presă în care Ligia Deca prezintă proiectele legilor educației și posibil un calendar al adoptării acestora.

Inițial, liderii coaliției deciseseră ca legile să fie votate în parlament până la jumătatea lunii viitoare, însă din cauza disputelor dintre PNL și PSD, elaborarea proiectelor a fost întârziată.

În noile condiții, este puțin probabil ca actele normativ să fie adoptate înainte de finalul sesiunii parlamentare, adică luna iunie.

Ministrul Deca a anunțat că în legea învățământului preuniversitar vor fi prevederi care îi vor avantaja pe dascălii care vor preda în zone dezavantajate. Aceștia ar urma să obțină prime de instalare și salarii mai mari.

De asemenea, examenele separate la liceele de prestigiu ar putea fi menținute, deși au fost criticate dur de PSD.

Conform angajamentului luat de România în fața Comisiei Europene, prin PNRR, legile educației trebuie adoptate până la finalul trimestrului 3 al acestui an.

Proiectele sunt discutate în spațiul public de opt luni de zile, fiind elaborate de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, care a demisionat din funcție în urma acuzațiilor de plagiat.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Gorj: Elevii 5 școli și grădinițe vor fi relocați în alte spații, după ce clădirile în care funcționau unitățile de învățământ au fost grav afectate de cutremure