Confidenţialitate

Proiect USR PLUS: Sancționarea cu peste 3.000 de euro a parlamentarilor care votează la două mâini

USR PLUS le-a pus gând rău parlamentarilor care votează la două mâini. Cine face un astfel de gest va primi o indemnizație tăiată cu peste 3.000 de euro, la nivelul salariul minim pe economie.

Parlamentarii USR PLUS au depus o inițiativă legislativă de modificare a statutului senatorilor și deputaților care prevede sancționarea cu peste 3.000 de euro a celor care votează la două mâini.

Potrivit inițiativei, sancțiunea disciplinară constă în reținerea din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului a unei sume reprezentând diferența dintre aceasta și valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În prezent, indemnizația lunară brută a unui deputat sau senator este de aproape 19.000 de lei, iar potrivit formulei de calcul din inițiativa USR PLUS, parlamentarul care votează la două mâini va fi sancționat cu peste de 16.000 lei.

Asta înseamnă că pentru luna respectivă, parlamentarul sancționat va primi salariul minim de 2.300 lei brut.

Pe lângă sancțiunea pecuniară, cei de la USR PLUS propun și anularea votului dat de parlamentarii surprinși că votează la două mâini.

Inițiativa vine la o săptămână după ce mai mulți parlamentari de la PSD și AUR au fost surprinși de către colegii lor de la USR PLUS în timp ce votau la două mâini la amendamentele depuse la legea bugetului de stat pe 2021.