Confidenţialitate

Proiect: Telefoanele și tabletele ar putea fi interzise la volan. Amenzi mari și pentru biciliștii care le vor folosi

Telefoanele și tabletele ar putea fi interzise la volan. Un proiect al Ministerului de Interne prevede interzicerea tuturor dispozitivelor prin care se pot trimite mesaje și prin care care se pot face înregistrări audio/video și prin care se poate comunica.

Sunt prevăzute amenzi mari și chiar suspendarea carnetului pentru o lună dacă, pe lângă folosirea dispozitivelor, vor fi încălcate și alte reguli de circulație.

Vizați sunt și bicicliștii, pentru că asemenea dispozitive vor fi interzise și în cazul lor.

Iorgu Ianuși despre proiectul Ministerului de Interne:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prin proiectul de act normativ se interzice șoferilor să țină în mână sau să folosească nu numai telefonul, ci oricare dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video (categorie în care se află și tabletele).

Cine va încălca regula, riscă o nouă sancțiune de 9-până la 20 puncte amendă (clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare.

Proiectul vine după multe accidente mortale provocate de șoferi care se filmau în timp ce se aflau la volan. Unii dansau, numărau bani sau încercau manevre periculoase. Având în vedere astfel de situații, pedepsele au fost înăsprite pentru cei care încalcă simultan atât regula privind telefoanele și tabletele dar și o altă regulă de circulație. În acest caz, va fi suspendat dreptul de conducere pentru 30 de zile.

De asemenea, vor fi amendați și conducătorii de vehicule pentru care nu este necesar permisul de conducere (cum sunt bicicliștii).

Proiectul se află în dezbatere publică timp de 3 săptămâni și poate fi consultat pe site-ul Ministerului de interne, secțiunea Transparență decizională.

Modificările propuse legislația privind circulația pe drumurile publice vor intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.