Proiect: Şoferii care depăşesc pe linia continuă să nu mai primească nicio sancţiune

Deputatul PSD Mihai Weber a depus la Senat un proiect pentru modificarea Codului Rutier. El propune ca şoferii care depăşesc pe linia continuă să nu mai primească nicio sancţiune.

 

Scutirea de sancţiuni ar trebui să întrunească anumite condiţii: vizibilitatea asupra drumului să fie de cel puţin de 20 de metri, iar lăţimea drumului să fie de minimum şapte metri.

„Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăşirea obstacolelor de orice natură, oprite, staţionate sau care se deplasează cu viteză foarte mică, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este mai mare de 20 de metri, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 metri“, prevede unicul articol al proiectului de lege.

Parlamentarul şi-a motivat iniţiativa prin faptul că actuala prevederi legislative mai mult încurcă traficul decât asigură fluenţa.

„Conducătorul este sancţionat nediferenţiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acţiunea. Mai mult, cadrul normativ în vigoare nu îndepărtează natura perturbatoare a obstacolului, ci îngreunează fluiditatea traficului rutier“, se arată în expunerea de motive.

Depăşirile pe linie continuă provoacă accidente înfiorătoare, cu zeci de morţi şi răniţi.

Ce spun poliţiştii: „Depăşirea, în general, este periculoasă, nu mai vorbim de depăşirea pe linia continuă. Sunt mulţi conducători auto care nu apreciază corect distanţele şi rulează cu viteză foarte mare. Marcajele de linia continuă, că e dublă, că e simplă, au fost create tocmai pentru siguranţa conducătorului auto. Fie că e vorba de o curbă periculoasă, o rampă sau o intersecţie, liniile continue nu trebuie încălcate. Se fac marcaje cu linie continuă şi în locurile în care s-au produs multe accidente. A da posibilitatea nesancţionării nu face decât să sporească riscul de accidente. Iar accidentele pe linie continuă sunt extrem de grave, fie că impactul e frontal, fie lateral. Un şofer care depăşeşte pe linie continuă nu se gândeşte la consecinţe.

Din acest motiv avem atâţia morţi de şosele“, au explicat surse din Poliţia Rutieră.

 

sursa: adevarul.ro