Confidenţialitate

Proiect: Șefii ASF nu vor mai primi bonusuri de performanță dacă firmele supravegheate dau faliment

Fără bonusuri de performanță pentru șefii ASF atunci când firmele supravegheate dau faliment și afectează piața, asta prevede un proiect de lege initiat de 12 parlamentari neafiliati dar membri REPER. Inițiativa a fost depusă la Camera Deputaților pe 29 martie, după ce Guvernul a amânat pentru a doua oară proiectul de HG pentru plafonarea prețurilor RCA în contextul falimentului Euroins.

​Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară a rămas neschimbată, iar președintele autorității a încasat anul trecut 3 salarii a câte 12.500 de lei bonus pentru excelență, desi piața asigurărilor a fost destabilizată de falimentul a doi mari asigurători RCA care dețineau împreună 66% din piață, amintesc inițiatorii.

Tot câte 3 salarii nete suplimentare au primit în 2022 și prim-vicepreședinta ASF, Doina Dascălu, care încasează lunar 11.600 de euro, precum și cei trei vicepreședinți: Gabriel Grădinescu, Cristian Roșu și Ștefan Armeanu, al căror salariu e de 10.600 de euro net lunar.

Cei 12 parlamentari care vor să schimbe acum legea spun că, deși ASF este o autoritate sub control parlamentar, nu există nici o prevedere despre auditarea externalizată a activității instituției și revocarea conducerii.

În expunerea de motive a iniȚiativei lor, aceștia spun că e necesară modificarea legii de reglementare a activității ASF care acum este foarte vagă, începând de la modul opac de numire a conducerii și până la răspunderea membrilor Consiliului în fața Parlamentului, a modului în care raportează sau ce bonusuri își acordă, indiferent de rezultatele managerial.

Camera decizională este Senatul.

Foto: Shutterstock

Citește și: Dragoș Pâslaru, europarlamentar REPER: „Guvernul recunoaște pentru prima oară că va renunța la o parte din banii din PNRR” | VIDEO