Confidenţialitate

Proiect: Motocicliștii și șoferii care provoacă mult zgomot, lăsați fără permis

Motocicliștii, dar și șoferii care turează motoarele și provoacă foarte mult zgomot vor rămâne fără permis – așa prevede un proiect de modificare a Codului Rutier care va fi dezbătut, în toamnă, de Parlament.

Inițiatorul susține că s-au înmulțit cursele zgomotoase la care participă, în special seara, unii șoferi și motocicliști, iar polițiștii, în lipsa unei legi în acest sens, nu îi pot sancționa.

Oamenii nu mai pot închide un ochi, din cauza curselor zgomotoase de mașini sau motociclete, care au loc în special, după lăsarea întunericului, pe bulevardele din marile orașe – consideră deputatul Partidului Mișcarea Populară, Valeriu Steriu. El a spus, la Europa FM că legislația europeană prevede un nivel maxim al zgomotului de 80 de decibeli, dar unele motoare produc și peste 100 de decibeli, cam cât zgomotul unui avioan, la aterizare.

”După ora 11 seara, în special, atunci când traficul este scăzut, încep aceste curse nocturn, fie de motociclete, fie de automobiel modificate, de automobile sport. Aproape toate motocicletele care sunt folosite la aceste curse sunt modificate, în sensul că toba de eșapament este fie înlocuită cu o tobă de eșapament de curse, fie este, pur și simplu, perforată, lucru care produce automat un zgomot de peste 100 de decibeși atunci când este turată. E comparabil efectiv cu aterizarea unui avion”, a precizat Valeriu Steriu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De aceea, deputatul PMP propune modificarea codului Rutier, astfel încât șoferii și motocicliștii care poluează fonic să rămână fără permis până la 3 luni de zile. Cu aceeași sancțiune se vor alege și dacă refuză să oprească la semnalul polițiștilor. Valeriu Steriu insistă ca agenții de la Brigada Rutieră să aibă, neapărat, în dotare dispozitive speciale pentru măsurare nivelului de zgomot.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Colegul nostru, Ștefan Leonte, membru al unui club al motocicliștilor consideră că trebuie să existe sancțiuni pentru cei care tulbură liniștea, dar ar fi de ajuns amenzile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul este susținut de parlamentari din mai multe partide și urmează a fi votat, în sesiunea parlamentară din toamnă.