Confidenţialitate

Proiect MAI: Cum pot fi ridicate mașinile parcate neregulamentar

Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar este mai aproape de a fi pusă în practică.

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică Regulamentul în acest sens, după ce Înalta Curte a decis că această activitate nu poate fi reglementată de autorităţile locale.

Maşinile nu mai sunt ridicate în Bucureşti din mai anul trecut, ca urmare a unei decizii luate de instanţă.

 

În aprilie anul acesta, Primăria Sectorului 1 a câştigat un proces prin care Instanța Supremă obligă Ministerul de Interne şi Guvernul să aprobe un regulament de ridicare a maşinilor.

Prin urmare, MAI a elaborat procedura de ridicare a maşinilor.

Potrivit expunerii de motive a actului normativ ce modifică legea circulației, se propune reconsiderarea întregulului mecanism în care operează ridicarea vehiculelor și, pentru eficiență, se introduce și blocarea vehiculelor.

Astfel, autoritățile pot interveni atunci când mașinile blochează intevenția serviciilor de urgență, când se fac lucrări urgente pe un sector de drum sau atunci când mașinile parcate în locuri nepermise pun în pericol siguranța cetățenilor.

În schimb, mașinile nu pot fi ridicate dacă în interior sunt pasageri sau dacă vehicul aparține instituțiilor enumerate de lege.

Documentul stabilește că autovehiculele de mare tonaj – care nu pot fi ridicate și transportate în condiții similare unui autoturism – vor putea fi blocate de polițiștii rutieri.