Confidenţialitate

Proiect: Interzicerea țigărilor electronice și a dispozitivelor Iqos și Glo

Țigările electronice și dispozitivele de fumat prin încălzirea tutunului ar putea fi interzise în spațiile publice din România la fel ca țigările tradiționale. USR a depus ieri la Senat o inițiativă legislativă în acest sens, care a fost semnată de parlamentari de la mai multe partide, precum PNL, PMP și UDMR.

Inițiativa legislativă modifică practic definiția fumatului.

Până acum, prin fumat se înțelegea inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului.

Proiectul de lege propune ca tot fumat să însemne și inhalarea voluntară a aerosolilor rezultați în urma vaporizării substanțelor cu dispozitive electronice sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului.

Acest lucru s-ar traduce în practică prin interzicerea în spațiile publice a țigărilor electronice și a dispozitivelor de tip Iqos sau Glo.

Inițiatorii proiectului arată că România se confruntă astăzi cu apariția unor noi forme de fumat prezentate adesea ca sănătoase, deși nu există studii științifice care să susțină aceste lucruri. Din contră, mai spun semnatarii legii, există o serie de cercetări privind țigările electronice ce sugerează că acestea pot fi la fel de nocive ca cele tradiționale.

Potrivit statisticilor, aproximativ cinci milioane dintre români sunt fumători, foarte mulți dintre aceștia fiind minori. 70 de români mor zilnic din cauza fumatului, ceea ce înseamnă 42.000 de oameni anula, dintre care cinci mii în urma fumatului pasiv.