Confidenţialitate

Proiect: Guvernul nu vrea să-i mai plătească pe proprietarii care găzduiesc ucraineni. Statul ar dori ca banii să ajungă direct la refugiați | AUDIO

Guvernul renunță la programul 50/20, prin care proprietarii ce găzduiesc refugiați ucraineni primesc 50 de lei pe zi pentru cazarea fiecărui refugiat și 20 de lei pe zi pentru hrană. Statul vrea ca ajutorul să ajungă direct la refugiați.

Astfel, fiecare familie de ucraineni va primi lunar 2.000 de lei, indiferent de numărul de persoane care compun acea familie, prevede un proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul de Interne.

Suma de 2.000 de lei pe lună va fi virată Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență, iar Executivul va decide prin hotărâre de guvern mecanismul prin care vor ajunge acești bani la familiile de refugiații ucraineni.

Suma se acordă timp de 4 luni sau până la sfârșitul anului dacă refugiații decid să rămână în România, cu mențiunea că după aceste 4 luni vor fi ajutați să-și găsească un loc de muncă.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență se menționează că numai 5.000 de refugiați ucraineni figurează în Registrul de Evidență a Salariaților din România. Iar în țara noastră au rămas peste 100.000 de ucraineni.

În plus, statul a cheltuit până acum peste 106 milioane de euro pentru cazarea și hrana ucrainenilor.

Tot în nota de fundamentare a ordonanței de urgență se precizează că decontarea cheltuielilor de cazare i-a determinat pe mulți proprietari să mărească chiriile și a fost afectată întreaga piață imobiliară.

Analistul imobiliar Georgian Marcu a spus la Europa FM că într-adevăr chiriile au crescut în ultimul an, dar crede că scumpirile au avut o cu totul altă cauză:

„În România, din câte știu, au rămas undeva la 80.000-87.000 de cetățeni ucraineni, marea majoritate în orașele apropiate de graniță, o parte din ei a venit și către București, Mamaia, Constanța. Nu cred că este principalul motiv pentru care s-au apreciat prețurile de închiriere, ci mai degrabă modul în care a afectat inflația în ultimul an de zile, respectiv creșterea de dobândă care face mult mai grea achiziția unei locuințe sau oamenii stau să se gândească că dacă este un moment potrivit pentru a cumpăra și de aici o cerere mai mare preț în apreciere. Avem o creștere de preț în București undeva la 10%.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, în ultimele luni, cei care au găzduit refugiați ucraineni s-au plâns că statul a decontat plata cazării cu o întârziere de o lună sau chiar mai mult.

Foto: Shutterstock

Citește și: Putin a anunțat că va desfășura arme nucleare tactice în Belarus. Ucraina a cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU