Confidenţialitate

Proiect: Elevii și studenții să fie testați de droguri în școli, iar cei care refuză să ajungă la închisoare. Ce spun părinții și psihiatrii | AUDIO

În România, elevii și studenții ar putea fi testați de droguri în școli și universități. Iar autoritățile ar putea face descinderi inopinate în unitățile de învățământ. Așa prevede un proiect de lege al deputatului PSD Bogdan Gruia Ivan. El propune inclusiv până la 5 ani de închisoare pentru cei care refuză testarea.

Psihiatrul Eugen Hriscu, specialist în tratarea dependenței de droguri, spune la Europa FM că nu se așteaptă ca proiectul să dea roade:

„Tragedia aceasta absolut uriașă a etnobotanicelor în populația tânără se datorează tocmai atitudinii acestea represive pe care no iam practicat-o de fapt de la începutul fenomenului din România. Noi suntem una din țările cu cele mai reprezive legislații la regimul drogurilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Eugen Hriscu a mai spus în emisiunea Deșteptarea că testarea celor suspectați că iau stupefiante nu ar fi prea eficientă, de vreme ce formulele chimice ale drogurilor se schimbă permanent.

Psihiatrul atrage atenția că statul nu investește în tratarea adolescenților dependenți:

„Noi suntem o țară care nu are niciun centru de tratament cu paturi pentru copii și adolescenți. Noi suntem o țară unde un copil sau un adolescent care consumă droguri nu are unde să facă detox. Noi suntem o țară care a investit exclusiv în măsuri de represiune și care acum culege rezultatele politicilor pe care le-a derulat. Am orientat piața de consumatori dinspre drogurile care pot fi detectate și cu care poți să mergi la pușcărie pe drogurile acestea noi și extrem de periculoase, etnobotanice, care nu pot fi detectate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În plus, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, spune la Europa FM că elevii nu pot fi obligați să se testeze antidrog. Nu vede o problemă atât timp cât legea prevede testarea cu acordul părinților, doar că se așteaptă ca mulți părinți să fie împotrivă.

Crede că mai importante sunt acțiunile de prevenție:

„Nu știu ce succes va avea la nivel național pentru că sunt sigur că sunt mulți părinți care se vor opune. Este adevărat că în ultimul timp se tot vorbește de niște consumuri în tot felul de școli și în general în orașele foarte mari. Trebuie să acționăm pe parte de prevenție pentru că sunt instituții ale statului care trebuie să supravegheze, sunt dealeri care stau prin jurul școlilor, sunt părinți care comunică și care înainte de a intra la ședințele cu părinții spun în fața școlilor că sunt copii care folosesc aceste substanțe interzise în rândul școlilor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un român din 10 consumă cel puțin o dată un drog în decursul vieții, potrivit unui studiu din 2019 făcut de Agenția Națională Antidrog.

Citește și: Vrancea: Un elev de clasa a VIII-a a ajuns la spital după ce, într-o pauză, a pisat mai multe pastile antidepresive și le-a inhalat

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea