Proiect dezbătut în Senat: Pensii de serviciu pentru cadrele didactice

Proiectul prevede că personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime de cel puţin 30 de ani, în învăţământ va putea depune cerere pentru pensia de serviciu, la împlinirea vârstei de pensionare. Pensia va fi acordată din luna următoare depunerii cererii și va fi calculată ca fiind 80% din salariul încasat în ultimul an la catedră.

Guvernul nu este de acord cu acest proiect, a spus secretarul de stat Valentin Iliescu, prezent al dezbaterile din ședința de plen a Senatului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul a fost adoptat cu amendamente de senatorii din comisia de învățământ, a precizat șefa comisiei, senatoarea PSD, Ecaterina Andronescu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pensia de serviciu pentru cadrele didactice nu va fi cumulată cu pensia din sistemul public, așa cum se întâmplă în cazul parlamentarilor. Dar profesorii vor încasa pensia mai mare.

Un alt amendament aprobat în comisia de învățământ prevede introducerea pensiei de urmaș pentru soțul sau soția cadrului didactic decedat sau pentru copiii acestuia, dacă nu au împlinit încă 16 ani sau dacă își continuă studiile până la 26 de ani.

Camera Deputaților a aprobat deja acest proiect, iar Senatul va da votul final în prima ședință de plen, din toamnă. Dacă vor fi aprobate, prevederile se vor aplica de la 1 ianuarie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS