Confidenţialitate

Proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru scăderea TVA de la 9% la 5%

Potrivit documentului publicat, sâmbătă, pe site-ul Ministerul de Finanțe, se propune extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru următoarele categorii: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10; dreptul de utilizare a facilităţilor sportive ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311 şi 9313, potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, actualizată prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007, în scopul practicării sportului şi educaţiei fizice, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. l); serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracţii şi parcuri recreative ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9321 şi 9329, potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, actualizată prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007.

“Impactul asupra mediului de afaceri este indirect, dar pozitiv în sensul că se va putea utiliza cât mai rapid întregul buget al schemei de ajutor de stat prevăzut pe întreaga perioadă de valabilitate a acesteia, deci se va realiza o absorbţie rapidă a fondurilor publice şi astfel proiectele de investiţii vor demara cât mai rapid”, consideră cei care au întocmit documentul publicat de MFP.

Cota redusă de TVA de 9% a fost reintrodusă la data de 1 ianuarie 2004, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, în perioada 2000-2003 fiind aplicată doar cota standard de TVA de 19%. Această cotă se aplică pentru livrarea/prestarea mai multor categorii de bunuri și servicii, printre care menționăm: manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, proteze, produse ortopedice, medicamente, servicii de cazare.

De la 1 septembrie 2013 cota redusă de TVA de 9% se aplică și pentru pâine, specialități de panificație, anumite tipuri de făină, grâu și secară. De la 1 iunie 2015 aceasta se aplică şi la alimente şi servicii de restaurant şi catering, iar din 2016 la livrarea de apă potabilă şi a apei pentru irigaţii în agricultură (ianuarie 2016) şi livrarea de îngrăşăminte şi pesticide pentru agricultură, seminţe, prestări de servicii in agricultura (august 2016).

Cota redusă de 5% a fost introdusă din ianuarie 2009 pentru livrarea de locuinte ca parte a politicii sociale. Începând cu 1 ianuarie 2016 a fost extinsă la manuale şcolare, cărti, ziare, reviste, accesul la castele, muzee, monumente, grădini.