Confidenţialitate

Proiect de modificare a Codului Rutier: Pietonii care folosesc telefonul pe trecerea de pietoni să fie amendați

Amenzi pentru folosirea telefonului pe trecerea de pietoni, asta propune un proiect de lege al Ministerului de Interne, de modificare a Codului Rutier, pus în dezbatere publică.

În document se propun modificări și pentru bicicliști: nu vor avea voie să circule cu o viteză mai mare de 30 km/h. Și pentru cei care merg cu trotinetele electrice apar cateva schimbari.

Pietonii nu vor mai avea voie să folosească telefonul mobil sub nici o formă atunci când traversează pe trecerea de pietoni: fie că vorbiți la telefon, scrieți mesaje, ascultați muzică sau accesați diverse aplicații de ghidare precum hărți,  asta pentru că toate aceste acțiuni distrag atenția de la traversarea corectă și conștientă, iar pietonul merge mecanic, se arată în proiectul Ministerului de Interne.

Astfel, pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate crește numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație în care acești participanți la trafic sunt implicați.

În ultimul an și jumătate, aproape 500 de pietoni au murit și 1272 de persoane au fost grav rănite în accidente rutiere.

Proiectul MAI va obliga bicicliștii să nu meargă cu o viteză mai mare de 30km /h, iar trotinetele electrice se conduc numai pe carosabil, și nu pe trotuar.

Schimbarea direcției de mers în cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.