Proiect de lege: Puteri sporite pentru polițiști

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege care acordă puteri sporite pentru polițiști.

Între altele, actul normativ reglementează modul în care aceștia intervin, când au voie să aplice amenzi și când au voie să dea amenzi și în ce condiții pot intra într-o locuință fără mandat.

Spre exemplu, persoanele care dau muzica tare și organizează petreceri deranjante pentru vecini se aleg cu dosar penal, dacă nu încetează după plecarea polițiștilor.

Secretarul general adjunct al Ministerului de Interne, Geani Nica:

Ne referim doar la acele situații care produc un disconfort social. Dacă vreți un exemplu elocvent în acest sens, vă spun despre acele petreceri cu caracter privat organizate în spațiul public și în proximitatea spațiului cu destinația de imobil. Aceste fapte sunt prevăzute de Legea 61/ 1991 și în continuare vor fi sancționate cu amendă contravențională. Însă, noi am considerat că în cazul unei repetări, sau chiar al unui refuz de a înceta astfel de activități, trebuie să intervină o răspundere mai drastică, și anume din sfera penală”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, există situații când polițistul poate intra pe o proprietate privată, fără mandat:

Astfel de situații se referă la salvarea vieții unei persoane sau chiar eliminare unui pericol pe care îl poate reprezenta o persoană decedată aflată într-o locuință și la prindere autorului unei infracțiuni flagrante. Nu este vorba despre orice infracțiune flagrantă, ci în general cele din zona faptelor comise cu violență și prinderea autorului unui atac terorist. Inclusiv pentru această regulă, am prevăzut o serie de garanții, și anume obligația polițistului de a raporta despre pătrunderea în acest spațiu chiar înainte să inițieze acțiunea și obligația lui de a părăsi spațiul respectiv imediat ce a înlăturat pericolul”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Să amintim, pachetul legislativ pus în dezbatere publică a fost gândit după recentele cazuri de agresiune la adresa polițiștilor.

Cel mai răsunător din ultima perioadă, când un poliţist a fost înjunghiat mortal într-o gară din judeţul Suceava.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS