Proiect de lege în dezbatere: creșterea indemnizației de șomaj cu aproape 100 de lei

Un proiect de lege care prevede creșterea indemnizaţiei de şomaj cu aproximativ 100 de lei se află în dezbatere publică la Senat. Proiectul – inițiat de 7 parlamentari – vizează persoanele care au cotizat la fondul de șomaj cel puţin un an de zile. Potrivit proiectului, indemnizația de șomaj ar urma să crească de la 375 lei, cât este în prezent, la 450 de lei. Impactul bugetar al unei asemenea  măsuri este de 120 de milioane de lei pe an.

Proiectul prevede, însă, și majorarea cotelor procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiu de cotizare, care se aplică mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.

Absolvenții unei instituţii de învăţământ care nu au avut un loc de muncă după absolvire  vor beneficia și ei de o majorare a indemnizației de șomaj de la 250 de lei la 300 de lei pe lună.

La sfârșitul anului trecut, numărul total de şomeri înregistraţi era de peste 400. 000 de persoane, dintre care  puțin peste 100.000 primeau indemnizație de șomaj. Cea  mai ridicată rată a șomajului este în județul Teleorman  -11,09%, urmat de Vaslui și Mehedinți cu aproximativ 10 %.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS