Proiect de lege: Cruce înaltă de 25 de metri, chiar în centrul Bucureștiului

O cruce din oțel inoxidabil, înaltă de 25 de metri  și iluminată non-stop, ar putea fi amplasată în centrul Bucureștiului, în mijlocul intersecției de la Piața Universității.

Propunerea apare într-un proiect de lege privind o nouă condamnare a comunismului. Inițiatorul documentului este senatorul independent Sorin Ilieșiu, iar proiectul a fost adoptat ieri de Senat.

Monumentul, de înălțimea unui bloc de 8 etaje, trebuie să fie vizibil din Piața Romană și ar fi cel mai bun omagiu adus victimelor comunismului, spune la Europa FM senatorul Sorin Ilieșiu.

 

             ”Memoria sutelor de mii de români care au fost victime ale comunismului merită o cruce pe măsură și iluminată. Este ca și cum nu se stinge niciodată flacăra lumânării aprinse în memoria acestor compatrioți ai noștri. Crucea să fie amplasată în centrul intersecției de la Piața Universității, în locul unde a fost bradul de Crăciun și de Anul Nou, să se vadă bine din Piața Romană”, a spus Sorin Ilieșiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

         Artistul plastic Dan Perjovschi critică inițiativa senatorului Sorin Ilieșiu privind amplasarea unei cruci de 25 de metri în centrul Capitalei.

În opinia domniei sale, parlamentarii ar trebui să dărâme mai întâi gardul din jurul Parlamentului.

”Dragostea față de o cultură sau un oraș nu se arată prin mărimea unei cruci pe care o pui în mijloc, ci prin faptul că faci politică în orașul aacela pentru cetățenii lui. Aceasta cruce ar putea fi pusă pe Parlament sau în curtea lui, pentru că ar fi un omagiu foarte mare adus victimelor comunismului. De ce nu în curtea Mitropoliei, să-și pună mitropolitul pe banii instituției ortodoxe care nu plătește taxe pe venit și pe proprietate. De ce vrem să facem niște lucruri mari, gigantice? Noi nu ne pricepem să facem doi kilometri de autostradă și vrem să facem lucruri mari”, a declarat Dan Perjovschi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Propunerea senatorului Sorin Ilieșiu mai prevede înființarea, în București, a unui Muzeu Naţional al Totalitarismului Comunist, dar și elaborarea unui alt raport de condamnare a comunismului de către Academia Română.

Proiectul va ajunge în Camera Deputaților, care este for decizional.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS