Confidenţialitate

Proiect de lege: Cote zilnice de vânătoare în locul celor anuale. Societatea Ornitologică cere retragerea proiectului | AUDIO

Societatea Ornitologică Română cere Parlamentului să retragă un proiect de modificare a legii vânătorii care prevede că nu vor mai exista cote anuale de vânătoare pentru păsările migratoare, ci cote zilnice per vânător.

Efectele vor fi catastrofale asupra biodiversității, deoarece va crește de până la cel puțin 10 ori numărul exemplarelor vânate, atrag atenția specialiștii.

În România, cele mai vânate specii de păsări migratoare sunt gâștele, în special gârlița mare, turturica, dar și păsări de talie mică așa cum este ciocârlia, spune directorul executiv al Societății Ornitologice Române, Dan Hulea:

„În România nu este tradiția de a vâna păsărele, sunt vânători străini care sunt interesați de a vâna păsărele, iar în cazul ciocârliei principala problemă este că mai sunt și alte specii care sunt foarte asămănoare. Sunt considerate în unele state chiar din Uniunea Europeană, în special în Italia, delicase. Sunt atât de mici încât după ce sunt preparate un exemplar reprezintă o îmbucătură sau două, pentru o porție sunt necesare zeci.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cazul gârliței mari, de exemplu, numărul exemplarelor vânate va crește de 17 ori, dacă va fi adoptată propunerea de modificare a legii vânătorii care a ajuns la Senat:

„Se dorește schimbarea, trecerea de la cotele care sunt anuale la niște cote zilnice per vânători. Practic, numărul exemplarelor de păsări caare vor putea fi vânate crește de peste 10 ori la aproape fiecare dintre aceste specii, ceea ce duce la o foarte mare îngrijorare din partea noastră și de asta noi solicităm ca această propunere de lege să fie retrasă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă problemă este că proiectul prevede și scurtarea perioadei de stagiu pentru obținerea permisului de vânător, mai spune directorul Societății Ornitologice:

„Este foarte puțin probabil că o persoană care-și dorește să devină vânător poate învăța speciile care se vânează și mai ales să le diferențieze de cele care sunt asemănătoare și care sunt interzise de la vânătoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ornitologii atrag atenția că nu e prevăzut cine va controla dacă se respectă cotele zilnice de vânătoare. În țările în care sunt aprobate astfel de cote și nu cote anuale, vânătoarea este permisă doar o zi sau două pe săptămână.

  • Florentina Mihăiță