Proiect de lege controversat depus la Parlament: plafonarea dobânzilor pentru credite

Senatorul PNL, Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată, a depus un proiect de lege care prevede că băncile nu mai pot acorda credite la o dobândă mai mare de 2,62%.

Valoarea este raportată la dobânda-cheie a Băncii Naționale Române – 1,75% – plus o marjă maximă de 50%.

Plafonarea dobânzilor e necesară pentru că ar încuraja creditele pentru investiții și le-ar descuraja pe cele pentru consum – spune, la Europa FM, Daniel Zamfir:

„Am auzit discuții că se introduce un mercurial. Nu este adevărat! Pur și simplu ne raportăm la dobânda legală, dobânda de politici monetare a BNR-ului, care astăzi este 1.75. Poate la anul va fi mai mare, sau mai mică. Ori 50% peste această dobândă nu mi se pare o limită de neacceptat. Ce face acest proiect de lege? Descurajează, creditarea pe consum. Dacă banca nu va mai fi interesată să dea cu dobândă mică credit de consum cetățeanului, va trebui să reorienteze banii către economie”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De menționat însă că inițiativa sa e criticată chiar de colegii său.

Secretarul-general al PNL, Robert Sighiartău, crede că e o inițiativă, citez, populistă și contrară economiei de piață.

În replică, Daniel Zamfir invocă o lipsă de comunicare în interiorul partidului:

E părerea domnului Robert Sighiartău. Partidul nu a discutat în vreun for această măsură. Sunt foarte mulți colegi care au semnat această inițiativă, cred că este o neînțelegere. Robert Sighiartău nefiind unul dintre semnatarii proiectului de lege, nu l-a aprofundat. Dar vă promit că voi sta de vorbă cu el să îi explic despre ce e vorba”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O reacția a venit și din partea Băncii Naționale Române. Consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu, spune că o astfel de lege i-ar face pe bancheri să dea mai puține credite.

„Asta s-ar vedea în nivelul de trai”, a spus oficialul BNR.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS