Confidenţialitate

Proiect de lege: Amenzi mai mari pentru firmele care nu plătesc orele suplimentare

Ar putea crește amenzile pentru firmele care obligă angajații să lucreze ore suplimentare neplătite. Prevederea apare într-un proiect de lege depus astăzi la Parlament de doi aleși PSD și unul independent.

Inițiativa legislativă vizează amendarea Codului Muncii. Potrivit acesteia, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, se sancționează cu amendă de la 1.500 la 3.000 lei pentru FIECARE persoană identificată ca prestând muncă suplimentară.

În prezent, nu există o corelare între cuantumul amenzii și numărul de ore suplimentare efectuate. Astfel, indiferent de câți angajați dintr-o firmă prestează ore suplimentare neplătite, amenda este aceeași.

„Am întâlnit situații cu mii de angajați, în care pentru o firmă este mai rentabil să depășească numărul de ore suplimentare și să plătească amenda decât să respecte legea. Trebuie să respectăm sănătatea și demnitatea angajaților. Mitul este că românii sunt leneși, dar realitățile statistice arată că productivitatea noastră este peste salariile pe care le luăm și că muncim mai mult decât vesticii”, a declarat deputatul independent, Adrian Dohotaru, unul dintre semnatarii proiectului.

Inițiatorii arată că peste 35% din angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, Țara noastră situându-se astfel pe locul trei din Uniunea Europeană, după Republica Cehă și  Grecia și peste media europeană de 23%

”Orele suplimentare afectează viața personală și familială a individului prin simplul fapt că reduce timpul petrecut alături de familie și implicare scăzută în dezvoltarea copiilor. Mai precis, probabilitatea este de 0.70 ori mai mare pentru persoanele care lucrează suplimentar față de cele care nu au un astfel de program să nu fie satisfăcuți cu viața în familie. Totodată, studiul arată că orele prelungite la locul de muncă influențează numărul de concedii medicale, ceea ce scade productivitatea cu 2% pe sectoarele industriale (auto și construcții nave) și textile”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Inițiatorii proiectului legislativ sunt deputatul PSD Petre Florin Manole, deputatul independent Adrian Dohotaru și senatoarea PSD Gabriela Crețu.