Proiect: Contribuțiile de asigurări ale angajaților vor crește

Proiect de ordonanţă de urgenţă – elaborat de Ministerul de Finanțe – de modificare a Codului Fiscal abia intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Documentul este prezentat de Profit.ro și Ziarul Financiar și se află în circuitul de avizare.

Potrivit acestuia: se dublează contribuțiile de asigurări ale angajaților, dispar contribuțiile plătite de angajatori și se majorează salariile brute.

 

La nici un an de la intrarea in vigoare a Codului Fiscal, Ministerul Finanșelor vrea să schimbe legea printr-o ordonanță de urgență care ar urma să modifice aproape 200 de articole dintre cele 500 ale legii.
Contribuțiile de asigurări sociale ale angajatului vor ajunge de la 10,5 la 21,7%, iar cele pentru sănătate de la 5.5% la 8.9 procente din salariu. În acest fel, angajatorii vor fi scutiți de contribuții pentru angajații în condiții normale de muncă, insă vor fi nevoiți să majoreze cu 21 de procente salariul brut, astfel ca noile reglementări să nu fie resimțite în buzunarul angajaților.

 

Majorarea este valabilă pentru toate salariile brute mai mici sau egale cu 5 salarii medii brute pe economie, pentru cele care depășesc acest prag, angajatorii vor trebui sa le majoreze cu 2.815 lei.
Pentru cei care lucrează în condiții deosebite, conta de contribuții a angajatorului va fi de 4.2%, iar pentru condițiile speciale, angajatorul va cotiza cu 8.4% din salariul acordat.

In acest moment, contribuția de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat și 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiții normale de lucru, în total 25,8%.

Potrivit propunerii Ministerului de Finanțe, cota totală ar urma sa scada la 21,7% din salariul brut, platită integral de salariat, în timp ce angajatorul dar va trebui sa majoreze salariul brut cu 21%.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS