Confidenţialitate

Programul scurtat al elevilor din cauza lipsei de spațiu în școli, considerat discriminatoriu de către CNCD | AUDIO

Ora la școală de 40 de minute şi pauza de cinci minute sunt discriminatorii. Așa a transmis Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) – cu referire la scurtarea programului elevilor de către școlile care funcționează în trei schimburi… din lipsă de spațiu.

„Orice modificare a duratei orei de curs reprezintă în fapt tratament diferențiat” – arată reprezentanții Consiliului.

Date publicate de Ziarul Financiar arată că, în București, orele au fost scurtate în cel puțin 25 de școli – iar 15.000 de elevi participă la astfel de cursuri.

Jurnalistul Sorin Pâslaru: „Degeaba avem PIB supra capita aproape egal la paritatea puterii de cumpărare cu Portugalia, cu Grecia… nu cred că se învață în Grecia în două schimburi, cum se învață în România”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Avem foarte multe școli unde se învață în trei schimburi, nu mai spun de învățatul în două schimburi, care la ora asta încet-încet în țară a fost eliminat. Și lipsa infrastructurii din București, am discutat și ieri. Degeaba avem PIB supra capita aproape egal la paritatea puterii de cumpărare cu Portugalia, cu Grecia… nu cred că se învață în Grecia nicăieri în vreo școală în două schimburi, cum se învață în România, darămite în trei. Luată această situație ca… admisă ca normală, noi am spus că nu este normal să acceptăm așa ceva”, a declarat jurnalistul Sorin Pâslaru.

Autoritățile din București nu au făcut nimic – sau prea puțin – pentru construirea de școli. Astfel, în multe unități se învață în trei schimburi. Iar din noua campanie electorală pentru Primării…niciun candidat nu își asumă vreun program serios privind școlile.

Jurnalistul Sorin Pâslaru: „Facem bussines, dar avem nevoie de școli, de șosele, de spitale”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Copiii trebuie să învețe de dimineață. Toți copiii, toți elevii din București și iată, Consiliul pentru Combaterea Discriminării spune: <<domnule, puteți să cereți bani primarilor pentru meditațiile copiilor care suferă de pe urma programului de școală>> – un lucru pe care foarte mulți cititori l-au urmărit, l-au sesizat. România are nevoie și de dezvoltarea aceasta a infrastructurii sociale. Facem bussines, dar avem nevoie de școli, de șosele, de spitale. Vom continua în această direcție”, a declarat jurnalistul Sorin Pâslaru.

Teoretic, Legea învățământului preuniversitar – adoptată vara trecută – le interzice școlilor să funcționeze în 3 schimburi. Numai că ministrul Ligia Deca a precizat că – în continuare -25.000 de elevi din țară învață în 3 schimburi… pentru că interdicția se aplică abia din anul școlar  2025-2026.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Avion TAROM la bordul căruia se aflau Mircea Geoană și Luminița Odobescu, probleme tehnice la decolarea din Bruxelles. Explicațiile companiei aeriene | AUDIO