Confidenţialitate

Programul Rabla pentru sobe: Ministrul Mediului anunță un sprijin de 10.000 de lei de persoană pentru înlocuirea sobei vechi | AUDIO

Ministrul Mediului a prezentat miercuri un nou program care va începe anul acesta: Rabla pentru sobe. Toți cei care au sobe vechi vor putea obține un sprijin de cel mult 10.000 de lei de la stat pentru înlocuirea acestora cu sobe noi, mai puțin poluante și care sunt mai eficiente din punct de vedere energetic.

Banii vor fi acordați prin intermediul primăriilor și va exista o plaftormă online dedicată acestui program pilot.

1000 de primării vor fi incluse în program, a precizat ministrul Mediului, Mircea Fechet

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Lansăm în consultare publică un program de finanțare care își propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80%. Vom pune la dispoziție, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac este aceea de a finanța 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 de lei de persoană”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Programul își propune să reducă din cheltuielile românilor cu încălzirea și aerul să fie mai curat, a mai spus ministrul Mediului:

„Randamentul mediu din sobele din România este undeva la 30%”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Randamentul mediu din sobele din România este undeva la 30%. Între 20 și 40%. Cu alte cuvinte, 30% dintr-un buștean pus pe foc se transformă în căldură… restul se transformă în fum și în poluare. Există calculce matematice care demonstrează inclusiv faptul că o sobă cu un randament atât de scăzut poluează mai mult decât o face un camion Diesel de generație foarte veche”, a adăugat ministrul Mediului.

În România, din cele 7,5 milioane de gospodării, 3,5 milioane se încălzesc cu lemne de foc.

Programul Rabla pentru sobe este destinat pentru început comunelor din zona montană și satelor din apropierea orașelor, iar o persoană va obține o singură dată finanțarea de cel mult 10.000 de lei.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Noi negocieri la Ministerul Agriculturii. Fermierii care nu se simt reprezentați de asociații, așteptați la discuții cu ministrul Florin Barbu. Protestele continuă | AUDIO