Confidenţialitate

Programul RABLA 2021. Condițiile și sumele pentru RABLA PLUS în 2021

Prima de casare prin programul Rabla Clasic crește în 2021 de la 6.500 la 7.500 de lei. La această sumă se mai pot adăuga două ecobonusuri. Totodată, bugetul total al programului Rabla Plus a fost dublat.

La Misiunea Verde, la Europa FM, adunăm toate detaliile despre programele RABLA 2021 și RABLA PLUS în 2021.

Prin acordarea unei prime de casare pentru mașinile care îndeplinesc anumite condiții, programul RABLA este compus din: RABLA Clasic și RABLA Plus.

Administrația Fondului pentru Mediu este principala instituție care asigură suportul financiar pentru realizarea proiectelor și programelor pentru protecția mediului,implicit și pentru programul RABLA.

Programul RABLA 2021

Programul de stimulare a înnoirii parcului auto național 2020-2024 este denumit generic RABLA CLASIC.  Condițiile rămân neschimbate față de anul trecut.

Pentru achiziția unui autoturism nou se poate folosi un singur tichet Rabla.

Pe lângă suma de 7.500 lei, utilizatorul poate beneficia de  eco-bonusuri pentru cumpărarea unei mașini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 105g CO2/km în regim WLTP, pentru achizitia unei mașini cu sistem GPL sau pentru achiziția unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).

”Anul acesta vom modifica prima de casare din program și o să o majorăm de la 6.500 la 7.500 de lei. Aproximativ 1.500 de euro va fi prima de casare care se va plăti acelor persoane care predau o mașină înmatriculată, se casează mașina, se radiază mașina și astfel se scot din circulație mașinile vechi, poluatoare și sunt cumpărate mașini noi.

Tot în cadrul programului RABLA clasic avem două ecobonusuri care vin în completarea primei de casare și vin în sprijinul acelor achziții prin care se cumpără mașini hibrid. Ecobonsul se majorează de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar în cazul ecobonusului GPL, emisii sub 96 grame dioxid de carbon, ecobonusul se majorează de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Putem ajunge la o sumă maximă care poate fi primită de o persoană fizică de 2.250 de euro dacă se cumulează prima de casare cu ecobonusul”, a declarat ministrul Mediului.

Programul RABLA va avea la bază acordarea unei tichet în valoare de 7.500 lei pentru o mașină veche casată, potrivit declarațiilor făcute de ministru, utilizabil doar pentru achiziția unei mașini noi cu noxe emise de maximum 140g CO2/km în regim WLTP.

Programul RABLA Plus 2021

Pentru cei care optează pentru o mașină 100% electrică sau hibrid Plug-in, Programul RABLA Plus oferă două tipuri de tichete.

”Anul acesta avem cel mai mare buget pe care îl propunem. Dublăm bugetul de anul trecut, ajungem la aproape 400 de milioane de lei. Am văzut care este reacția cetățenilor când apare o nouă mașină electrică pe piață.

Vrem cât mai multe mașini electrice care să circule pe șoșelele României.

Păstrăm neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru mașinile electrice: 10.000 de euro pentru mașinile full electric și 4.500 de euro pentru mașini hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. Condițiile rămân neschimbate”, a declarat Ministrul Mediului Tanczos Barna.

Condițiile de casare a unei mașini în programul RABLA 2021

Casarea trebuie făcută după începerea programului RABLA, doar în rețeaua de centre Remat autorizate.  Pentru ca o mașină să fie eligibilă, ea trebuie să aibă o vechime minimă de 8 ani. Mașina trebuie să conțină componentele esențiale funcționăriii.

FOTO:  Tofan Teodor / Unsplash