Programul „Prima casă” continuă, cu mai puţine fonduri alocate

Programul „Prima casă” va fi derulat şi în 2018, a decis guvernul.

Limita alocată garanțiilor va ajunge la o valoare totală de 2 miliarde de lei, cel mai scăzut nivel din ultimii ani, conform unei hotărâri aprobate, miercuri, de executiv.

„Principalele schimbări vizează reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanţări care pot fi acordate în cadrul programului ‘Prima casă’, eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanţii în anul 2018, clarificarea principiilor de realocare către finanţatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, precum şi simplificarea procedurii de radiere în situaţia respingerii cererii de plată a creditului garantat în cadrul programului”, conform unui comunicat oficial.

Guvernul a redus marja maximă de dobândă de la 2,5 % la 2 %.

Decizia a fost luată pentru a îmbina prevederile cu privire la costul total al finanțărilor pentru cumpărarea locuințelor, cu cel pentru construcţia de locuinţe.

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, băncile au obligaţia să transmită nivelul costurilor totale pe care le aplică finanţărilor garantate pentru construcţia de locuinţe.

În ceea ce priveşte realocarea către bănci a rezervei rămase, Guvernul a decis ca aceasta să se facă în funcţie de valoarea garanţiilor acordate de la începutul anului, pentru a nu pune limite suplimentare faţă de plafonul de 2 miliarde lei alocat programului.

Autorităţile vor să simplifice birocrația în cazul respingerii cererilor de plată.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS