Confidenţialitate

Programul Erasmus împlinește 30 de ani și va avea o aplicație proprie pentru smartphone-uri

Erasmus este un program care de 30 de ani a permis unui număr de peste 9 milioane de tineri să studieze în străinătate.

Potrivit Comisiei Europene, citată de AFP, programul beneficiază de acum înainte de o aplicație “specifică” pentru smartphone-uri, care ar urma să ușureze demersurile administrative ale celor care vor să candideze.

Această aplicație va permite studenților “să urmărească modul în care avansează diverse demersuri administrative, înainte, în timpul și după sejurul lor în străinătate”, dar și “să împărtășească opinii și să voteze pentru consiliile lor preferate, pentru a-i ajuta pe alții să se integreze în populația locală”, a explicat executivul european într-un comunicat.

Creat pe 15 iunie 1987, programul Erasmus permitea, la origine, doar studenților să plece în străinătate pentru a studia timp de un an. Însă programul nu a încetat să se extindă, crescând de la 11 țări înscrise la început la 33 de țări participante. De acum înainte denumit “Erasmus+”, programul se adresează și elevilor de școală primară și generală, liceelor profesionale și tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă.

UE alocă 14,7 miliarde de euro programului “Erasmus+” pentru perioada 2014-2020, reprezentând 1,5% din bugetul comunitar, dar “pe viitor, va trebui să țintim spre un nivel de 3%”, a adăugat ea.

Pe lângă cele 28 de țări membre în UE, programul “Erasmus+” include Turcia, Macedonia, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.