Confidenţialitate

Programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic a fost modificat, anunță ministrul Dezvoltării | AUDIO

Guvernul a modificat programul de consolidare de risc seismic a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice: raportul de expertiză şi certificatul de audit energetic au fost incluse în categoria cheltuielilor eligibile, a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

De asemenea, a fost eliminată obligația depunerii proiectelor doar în 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat. Platforma pe care se pot inscrie proiectele de consolidare va fi deschisă non-stop de la 1 august, spune ministrul Dezvoltării, Cseke Attila:

„Sunt măsuri de eficientizare a acestui program, platforma pe legislația în vigoare va fi deschisă până pe 20 februarie. Până atunci se pot încărca proiecte, respectiv de la 1 august va fi deschis încontinuu, evaluarea acestor proiecte va avea ca și finalitate un ordin de ministru prin care se aprobă introducerea lor în lista sinteză și după acest moment, care se va întâmpla cam într-o lună, și până la sfârșitul lunii martie, cei care sunt cu proiectele pe lista sinteză vor putea încheia contractele de finanțare pe bugetul Ministerului Dezvoltării, 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 de milioane de lei credite de angajament.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Dacă vor exista mai multe solicitări, Guvernul e dispus să majoreze bugetul destinat consolidarii clădirilor cu risc seismic, spune Cseke Attila.

„Pe lângă această finanțare de la bugetul de stat, avem finanțări consistente în PNRR accesate în totalitate, vorbim de o finanțare de 486 de milioane de euro pentru renovări integrate, care includ consolidare de risc seismic în mod obligatoriu și eficientizare energetică în mod obligatoriu. Aici vorbim despre 130 de blocuri cu două scări, parter plus 8 etaje, ca și medie, respectiv 325 de clădiri publice, în medie cu 900 metri pătrați.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până acum, din 3 ianuarie, când Ministerul Dezvoltării a deschis platforma digitală dedicată programului, au fost depuse 235 de cereri de finanţare, în valoare totală de 4,29 miliarde lei.

130 de cereri sunt pentru blocuri de locuinţe iar restul de 105 pentru clădiri de interes public (şcoli, unităţi sanitare, instituţii culturale).

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Piața Victoriei, cu Tudor Mușat: Cât ne costă și în cât timp se va face consolidarea clădirilor cu risc seismic? | VIDEO