Confidenţialitate

Profesorul Răzvan Cherecheș: Vaccinurile pot fi administrate fără probleme femeilor însărcinate | AUDIO

Vaccinurile anti-COVID pot fi administrate fără probleme femeilor însărcinate, deoarece vor beneficia de un grad sporit de protecție. Sunt numeroase studii care acestă acest lucru, iar ultimul dintre ele a evidențiat că vaccinul nu influențează negativ nașterea sau sănătatea bebelușului – spune Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

”E perfect ok să te vaccinezi dacă ești în perioada sarcinii și nu contează în ce trimestru al sarcinii ești. Studiul a urmărit 7.530 de femei vaccinate gravide și 7.530 de femei gravide, nevaccinate. Le-a urmărit în timp, nu a existat nici un fel de diferență semnificativă statistică între greutatea fătului, complicații la naștere, tipul de naștere, timpul în care a avut loc nașterea, au fost comparabile, nu au afectat în nici un fel sarcina. Mai mult, ce s-a observat e că femeile gravide vaccinate au avut un nivel de protecție mult mai mare în caz de infecție și au fost protejate. La ora actuală avem suficiente studii care să le recomande femeilor gravide să se vaccineze.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și bebelușii sunt protejați dacă mamele lor se vaccinează – mai spune Răzvan Cherecheș:

”E posibil ca fătul să beneficieze de imunitatea dobândită a mamei. Mai mult, sunt studii care arată că e foarte posibil ca dacă mama se vaccinează și ea alăptează, prin laptele matern să transmită anticorpii dezvoltați de către mamă. Copii beneficiază de protecția pe care a dobândit-o mama”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Marius Mantea