Confidenţialitate

Profesorul Cherecheș: Trebuie să mai strângem din dinți până în luna mai | VIDEO

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş a declarat, la Piața Victoriei, că oamenii trebuie să aibă mare grijă la respectarea măsurilor de protecție în următoarele două luni.

Suntem în al treilea val al pandemiei de COVID și depinde doar de noi evoluția cazurilor și, implicit, a deceselor, spune expertul în sănătate publică:

„Este clar că suntem în plin val 3, tulpinile noi au stabilit un nou standard cu trasmitere mai mare. Dacă lucrurile rămân la fel, numărul va continua să crească. Măsurile pe care le avem, dacă ar fi respectate, ar reuși să controleze.”

Din acest motiv, profesorul Răzvan Cherecheș a făcut un apel către populație să țină cont de măsurile de protecție împotriva coronavirusului până în luna mai, când preconizează o scădere a infecțiilor noi:

„Trebuie explicat oamenilor de ce este important să continuăm să respectăm regulile. Calendarul, în momentul ăsta, țintim spre luna mai, luna  în care începe să se încălzească vremea și acela e momentul în care începem să ieșim din casă, momentul în care începem să deschidem geamul în interior, momentul în care va începe să scadă rata de trasmitere a virusului, cum am pățit și anul trecut. (…) Mesajul e clar, trebuie să mai strângem din dinți două luni, dacă nu strângem din dinți, oameni mor, conexiune în momentul acesta esta directă.

Din păcate, nu cunoaștem cu adevărat cât de gravă este situația în țară, în afară de cifrele oficiale, oricum îngrijorătoare. Ar trebui să avem peste 100.000 de teste făcute în fiecare zi pentru a avea o idee clară, a mai spus expertul de sănătate publică, la Piața Victoriei:

„Ca să avem o imagine clară, ne-ar trebui un minim de 100.000 de teste în fiecare județ. Ar trebui să facem peste 100.000 de teste, undeva la 200.000 de teste pe zi. Sunt teste antigenice rapide care pot fi utilizate, ar trebui folosite gratuite. În pandemie, oamenii trebuie să plătească pentru a afla dacă sunt bolnavi sau nu. Trebuia făcută o analiză economică că dacă băgăm bani în teste și izolăm cazurile ne-ar costa mai puțin decât dacă închidem economia, o redescidem, o închidem iar.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: