Confidenţialitate

Profesorul Răzvan Cherecheș: Măsurile de relaxare a restricțiilor în Capitală sunt premature | AUDIO

Profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj consideră că, în România, nu avem o imagină clară a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus, deoarece se fac puține teste.

În plus, și în țara noastră a fost depistată tulpina britanică a virusului SARS-COV-2 care a dus la o creștere a numărului de persoane infectate:

„Ar trebui să urmărim cu foarte mare atenție, să testăm mult și să vedem dacă avem o creștere sau nu. În cazul în care această tulpină, într-adevăr, se împrăștie la fel ca în celelalte țări și nu avem niciun motiv să credem că nu, atunci sunt șanse mari să trebuiască să ajungem la un lockdown. Mi se pare că în acest moment măsurile de relaxare, chiar dacă legislația asta spune, sunt premature.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Profesorul Răzvan Cherecheș spune că e nevoie de o testare masivă a populației cu ajutorul testelor antigenice rapide, iar această testare ar putea avea loc în cabinetele medicilor de familie:

„Ar trebui testarea antigenică să fie gratuită și să fie extrem de disponibilă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce șanse sunt să scăpăm anul acesta de pandemie?

„Nu avem șanse anul ăsta, pentru că ar trebui să ajungem pe la peste 100.000 de vaccinări pe zi, ca să ajungem anul acesta la 70%. Pe măsură ce vine primăvara, va scădea rata de transmitere și implicit va scădea și rata de vaccinare. Vara care urmează va fi similară cu vara trecută, efortul peste vară va fi extrem de important și în toamnă vom intra din nou în case și vom avea din nou un val 3. Iarna viitoare, primăvara lui 2022, eu cam atunci zic am ajunge la normal.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.