Confidenţialitate

Profesorul Răzvan Cherecheș: E imposibil de limitat transmiterea Covid în creșe și grădinițe | AUDIO

În creșe și grădinițe, e imposibil de limitat transmiterea noului coronavirus, în condițiile în care cei mici nu pot purta mască, iar autoritățile nu au luat, pe timpul verii, măsurile necesare, consideră Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai.

”Pentru copiii mici, pentru care masca nu e o opțiune, sunt celelalte variante care trebuie luate în calcul, respectiv ventilația în toate spațiile închise, cu aparate care să schimbe aerul de câteva ori pe oră, și testarea periodică a copiilor și educatorilor și profesorilor pentru că în alte condiții e imposibil de limitat transmiterea, știm că și copiii de sub 3 ani se pot infecta și pot transmite infecția cu tulpina Delta, nivelul de infecțiozitate este atât de mare încât copiii nu mai sunt protejați”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Răzvan Cherecheș susține că părinții cu copii mici nu pot face mare lucru pentru ca aceștia să fie în deplină siguranță la grădiniță. Ideal ar fi să se asigure că grădinița are sistem de ventilație și tot personalul este vaccinat anti-COVID.

Autoritățile ar trebui să ia serios în calcul testarea săptămânală a copiilor, indiferent că vorbim despre cei de grădiniță sau de copii mai mari, mai spune Răzvan Cherecheș:

”Există țări unde se testează și de 2 ori pe săptămână. O dată pe săptămână este ok. Cu teste rapide antigenice e singura modalitate de a identifica cazurile infectate pentru că este o fereastră de două zile în care simptomele nu există – nu mai vorbesc de cei asimptomatici, care transmit infecția fără să știe – deci nu e joacă și copilul trebuie să suporte un disconfort, un bețișor în nas o dată pe săptămână nu e un disconfort major în comparație cu probabilitatea chiar redusă ca copii noștri să dezvolte simptome severe.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unui ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, creșele și grădinițele vor rămâne deschise și atunci când, într-o localitate, rata de incidență a cazurilor COVID depășește 6 la mie.