Confidenţialitate

Profesorul Răzvan Cherecheș, despre evoluția pandemiei: După sărbători, vom avea o creștere accentuată a cazurilor | AUDIO

Relaxarea măsurilor sanitare va provoca o creștere accentuată a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus după sărbători, consideră Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

El critică autoritățile că nu au luat măsuri de prevenție și nu au stabilit nicio măsură pentru perioada ce va urma după Revelion:

„După sărbători, vom avea o creștere accentuată pentru că ce se va întâmpla în perioada sărbătorilor din cauza petrecerilor, întâlnirilor de familiile, întâlnirilor cu prietenii vor începe să se constituie focare intra-familiale sau intra-comunități și care, odată ce școala va porni, vor accelera și vor distribui aceste focare inițiale în toată comunitatea. Anul trecut am avut noroc că școala nu a început în ianuarie, ci a început abia în februarie și a oferit în acest fel o fereastră în care nu s-a transmis în comunitate. De exemplu, în Portugalia, după sărbătorile de iarnă, se face o carantină de o săptămână în toată țara, exact cu scopul de a limita transmiterea în comunitate. Noi nu avem niciun fel de măsură anunțată pentru după sărbători.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Eliminarea interdicției de circulație pe timp de noapte pentru nevaccinați, mască obligatorie în aer liber doar dacă e aglomerat,  program prelungit cu o oră pentru magazine, restaurante deschise toată noaptea, de Crăciun și Revelion și acces în mall-uri și alte magazine și celor cu test negativ pentru coronavirus, sunt câteva dintre măsurile care intră în vigoare de joi, 9 decembrie.

Profesorul Răzvan Cherecheș atrage atenția că nu prin relaxări poate fi prevenit un nou val. În opinia sa, ar fi trebuit introdus certificatul COVID obligatoriu pentru toți angajații care lucrează cu publicul:

„În condițiile în care ne așteptăm să avem un val 5 care să înceapă din ianuarie, nu este niciun fel de motiv rațional ca noi acum să relaxăm, mai ales că toate valurile anterioare, din vestul Europei, au pornit cam cu o lună înaintea noastră. Noi avem un val de avertizare dinspre Vest și ar trebui să fim atenți și să începem să ne pregătim. Mi se pare că abordarea este una tipic românească, din categoria <<până nu începe să ningă nu cumpărăm material antiderapant >>. Ar fi trebuit certificatul verde extins și făcut obligatoriu pentru categoriile profesionale care întâlnesc mulți oameni pe parcursul unei zile, cei care lucrează în domeniul medical sau cei care lucrează în domeniul educațional.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Despre accesul la mall și în alte spații publice închise și pentru cei cu test negativ pentru coronavirus, profesorul Răzvan Cherecheș spune că e o măsură inacceptabilă și periculoasă pentru cei care nu au imunitate dobândită natural sau prin vaccinare:

„Atâta timp cât intrau doar persoanele vaccinate sau imunizate care au trecut prin boală, acolo probabilitatea de infectare și de transmitere a infecției doar în rândul acestor persoane este mult mai mică. Persoanele nevaccinate sunt mult mai vulnerabile, în momentul în care le dai voie să intre într-un spațiu în care le pune potențial sănătatea în pericol în mod direct le afectezi potențial sănătatea în pericol.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Răzvan Cherecheș mai spune că certificatul COVID ar trebui folosit permanent, nu doar atunci când se constată o creștere a numărului de infectări timp de 3 săptămâni, așa cum ar vrea ministrul Sănătății:

„Cea mai mare problemă mi se pare relativizarea certificatului verde. În momentul în care acesta poate fi utilizat doar după 3 săptămâni de creștere, e ca și cum ai spune ai dreptul să chemi pompierii doar după ce ți-a luat foc și al doilea etaj din casă, ceea ce este absolut ridicol.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa Foto: Facebook / Răzvan Cherecheș

Citește și: Ministerul Sănătății: Încă un caz de infectare cu varianta Omicron, confirmat pe teritoriul României