Confidenţialitate

Prof. Cherecheș: Ar trebui să facem peste 100.000 de teste pe zi | VIDEO

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai de la Cluj-Napoca, a fost invitatul lui Alice Iacobescu, la Piața Victoriei.

Discuția s-a axat în jurul măsurilor de relaxare anunțate în tot mai multe regiuni din țară, numărul de teste anti-COVID și care ar trebui să fie prioritățile autorităților pentru perioada următoare.

Profesorul de sănătate publică spune că, în continuare, nu testăm suficient:

„Avem o problemă și la Cluj și la București, nu testăm suficient. Prioritatea zero ar trebui să fie creșterea numărului de teste. Momentan, suntem ca cei care umblă noaptea prin pădure cu o lumânare și spunem că nu vedem lupii din cauza întunericului.”

Drept urmare, profesorul Răzvan Cherecheș spune că autoritățile ar trebui să facă în jur de 100.000 de teste în fiecare zi.

„Noi ar tebui să trecem în România de 100.000 de teste ca să avem o idee, teste de orice fel. (…) Trebuie schimbată definiția de caz, noi nu avem cum să testăm pe cei care au fost expuși la persoane pozitive. (…) Tot anul trecut a fost clar că trebuie să creștem capacitatea de testare. Acum suntem cu spatele la zid, nu mai avem oportunitatea să facem training.

Soluția ar fi creșterea testării populației cu ajutorul testelor antigenice rapide, a mai spus profesorul de sănătate publică, la Piața Victoriei:

„Barca noastră de salvare sunt testele anitgenice rapide, disponibile peste tot, gratuite, pe care statul să le plătească. (…) Altfel, avem o mulțime de teste pe care oamenii și le iau din farmacii și nu sunt raportate.”

Urmăriți în continuare emisiunea Piața Victoriei, cu Alice Iacobescu și profesorul Răzvan Cherecheș: