Confidenţialitate

Profesorul Mihaela Miroiu: Mi se pare imoral să nu te vaccinezi. Iubește-ți aproapele, nu-l duce în boală și poate moarte

Profesor doctor Mihaela Miroiu, invitată la Piața Victoriei de către Ioana Ene Dogioiu, spune că vaccinarea anti-Covid este singura cale prin care am putea să revenim la normalitate, motiv pentru care nu a stat pe gânduri când a venit vorba să se imunizeze:

„Eu deja mi-am făcut rapelul, de o lună, cu Moderna. Nu am avut nicio secundă de reținere, nici eu, niciunul dintre prietenii mei și nimeni din familia mea. Mi se părea stupid să-mi fie frică. (…) Rațiunea noastră trebuie să facă priză la știință și trebuie să fim recunoscători pentru ce știința medicală inventează. Când eu m-am născut, pe planeta asta erau puțin peste 2 miliarde de oameni, acum sunt peste 7,5 miliarde de oameni, motivul cel mai important este vaccinul, peste tot.”

Din acest motiv, profesorul universitar de la SNSPA crede că, în contextul actual, este imoral să nu te vaccinezi anti-Covid, mai ales că, din cauza ratei mari de transmisibilitate a virusului, riști să-i îmbolnăvești și pe cei din jurul tău:

„Mi se pare imoral să nu te vaccinezi, dacă nu ai boli autoimune sau ceva să nu te califice, mi se pare imprudent și cu atât mai bizar cu cât o grămadă de lume se declară creștină. Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți începe cu o chestiune foarte simplă, nu-l vătăma, nu-i fă rău, nu-l duce în boală și poate moarte. Chestia cu cred sau nu cred este o tâmpenie, de ce vorbim aici, ce este boala, bunul Dumnezeu, Isus Hristos, Moise? Acestea sunt chestiuni de ordinul evidenței, se bazează pe dovezi, dovezile le poți accepta sau poți să nu le accepți, dar nu poți să crezi sau să nu crezi în ele.”

Invitata Ioanei Ene Dogioiu mai spune că, în acest moment, vinovată pentru neîncrederea românilor în eficiența vaccinurilor anti-Covid este acea categorie mass-media care acordă o platformă celor care fie nu au cunoștințele necesare pentru a înțelege fenomenul, fie lucrează în sistemul medical dar sunt slab pregătiți:

„Răspunsurile au fost toate la fel: păi n-ai auzit ce a spus la televizor? Eu cred că inamicul principal al vaccinării, la ora actuală, sunt televiziunile care invită medici submediocri, fără niciun fel de cunoaștere serioasă a acestui domeniu, care invită șarlatani care se pronunță pe absolut orice, invită circari care efectiv distrag atenția, induc o îndoială cumplită în oameni și-i fac să nu mai știe ce să creadă. Mai rău, îi sperie.”

Cu toate că fiecare dintre noi avem dreptul la liberă exprimare, acesta nu trebuie confundat cu exprimarea iresponsabilă, mai atrage atenția profesorul Mihaela Miroiu:

„Dreptul la liberă exprimare nu e dreptul la liberă exprimare total iresponsabilă într-o situație de criză majoră. (…) A încuraja aberațiile înseamnă că ești complet imoral, că deontologia jurnalistică pentru tine nu face doi bani și că nu-ți tresare conștiința nicio secundă că, datorită ție și a celor pe care i-ai invitat, împingi oamenii către bolă și moarte. Eu, personal, acuz clar televiziunile, care fac astfel de propagandă, că împing oamenii spre boală și moarte. Cel mai mare deficit pe care îl avem în societatea noastră este deficitul moral. Din punctul nostru de vedere, regula de aur tratează-l pe aproapele tău așa cum ai dori să fii tratat tu, sau cel puțin abține-te să-i faci rău, nu există.”

Profesorul universitar spune și prin ce cale ar putea autoritățile să-i facă pe oameni să se vaccineze, fără să-i oblige propriu-zis:

„Aș face-o în forma unui imperativ ipotetic: vreți să meargă copiii la școală? Atunci duceți-vă și vă vaccinați toți, profesori,părinți. Vreți, băieți, să mergeți la meciuri de fotbal, la Untold, concerte în aer liber, vreți la Festivalul național de teatru? Dacă vrei aia, du-te și te vaccinează. (…) Practic, aș îngrădi accesul la toate acestea fără vaccin sau fără clar o dovadă că nu ai probleme legate de Covid.”

Este normal să ai îndoieli până în punctul în care îți sunt prezentate dovezi, mai spune profesorul de la SNSPA. Mihaela Miroiu recunoaște că și ea și-a imaginat diverse scenarii la începutul pandemiei, însă dovezile științifice și câțiva prieteni, medici, au făcut-o să vadă gravitatea situației:

„Toate aceste scenarii tâmpite le-am avut și eu în mintea mea, până când evidența, dovezile, cazuistica, în vreo 3 săptămâni, mi-au scos din cap chestia asta. N-am primit o cunoaștere revelată de la început, am dobândit-o, negând complet la început povestea asta. N-am luat-o niciodată ca pe o conspirație (…) Da, am fost neserioasă o perioadă până când au început să-mi explodeze în față dovezile. (…) Îmi povesteau la mâna întâi, seara, întorși acasă, cu pielea jupuită, desfigurați, cu echipamente de protecție precare și improvizate.”