Confidenţialitate

Profesorul Cherecheș spune că masca unui cadru didactic trebuie schimbată la fiecare 25 de minute| VIDEO

Răzvan Cherecheș, profesor în sănătate publică la Univestitatea Babes-Bolyai, a explicat, la Europa FM, de ce profesorii ar trebui să își schimbe măștile de protecție mai des.

Specialistul în sănătate publică spune că, nici de data aceasta, autoritățile nu s-au pregătit pentru redeschiderea școlilor, anunțată marți și programată pentru 8 februarie:

„Stăm prost, e bine că ne dorim să deschidem școlile, e prost că nu ne-am pregătit pentru asta. E foarte simplu să zici că îi vom pune pe copii în săli mai mari, de unde facem săli mai mari?”.

Profesorul Cherecheș a comentat și decizia autorităților de a renunța la împărțirea în două a claselor și spune că, mai ales în școli, distanțarea fizică este foarte importantă:

„Știm că distanțarea e un factor protector, alături de igiena mâinilor și purtatul măștilor. Măștile ar trebui purtate tot timpul, inclusiv în pauze. Măsurile din toamnă nu sunt adecvate, trebuie upgradate și modificate. (…) Aia cu deschiderea 20 de minute contează cât de mult lași geamurile deschise, aerisirea nu va fi corespunzătoare.”

Totodată, profesorul în sănătate publică spune că, din cauza faptului că vorbesc foarte mult în timpul orelor, cadrele didactice ar trebui să-și schimbe des măștile de protecție:

„Ca profesor, când vorbești, la 20-25 de minute, masca ta se umezește și nu mai are aceeași integritate, deci ca profesor ar trebui să ai câte o mască cel puțin o dată pe oră. Elevii vorbesc mai puțin, probabil le-ar trebui două pe zi, dar guvernul ar trebui să le ofere măști gratuite și profesorilor și elevilor.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: