Confidenţialitate

Profesorul Cherecheș: Bucureștiul este ca un camion care a pornit la vale fără frână | AUDIO

Noile restricții în Capitală, ca urmare a depășirii pragului de 3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, ar fi trebuit pregătite și luate din timp, atrage atenția profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca:

„Bucureștiul este ca un camion care a pornit la vale fără frână. Dacă atunci când deja trecuse de 1,5 ar fi început să se ia măsuri, nu s-ar fi ajuns aici să fie nevoie să se ia măsuri, să se închidă restaurantele, să se închidă școli.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Răzvan Cherecheș a mai spus la Europa FM că în acest moment nu este cale de întors și măsurile trebuie impuse. Iar efectele se vor vedea abia peste 3-4 săptămâni.

În continuare va fi nevoie de o campanie de informare a populației și de purtarea măștii în exterior, altfel infecțiilor vor crește din nou rapid.

Răzvan Cherecheș: „În momentul următor, dacă nu se iau măsuri în ce privește purtarea măștilor, distanța, spălarea mâinilor și nu se face campanie clar de informare continuă și nu se impune purtarea măștii, în două-trei săptămâni se va reveni la 3 la mie, pentru că vremea este rece, oamenii petrec mult timp înăuntru și din nou se va intra în carantină. Carantina trebuie utilizată când toate celelalte măsuri eșuează.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

El a transmis și un mesaj celor care nu cred că virusul este periculos și nu respectă măsurile de protecție.

Răzvan Cherecheș: „Câte persoane din familia lor sunt dispuși să lase să moară ca să zică că e ok? Una? Dacă moare câte o bunică din fiecare familie e în regulă, sau două? Care e limita dincolo de care oamenii pot să zică <<dar nu au fost așa multe persoane care au murit>>? E foarte simplu să vorbești în context abstract când mor oameni pe care nu-i cunoști. Dar în perioada următoare se va ajunge tot mai mult ca fiecare dintre noi să cunoască persoane care fie vor fi internate la terapie intensivă, fie vor ajunge să moară pentru că sunt vulnerabile și au fost expuse.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.