Confidenţialitate

Profesorii judecați pentru fapte împotriva libertății și integrității sexuale, suspendați până la sentința definitivă

Profesorii trimiși în judecată pentru fapte împotriva libertății și integrității sexuale ar putea fi suspendați de la catedră până la pronunțarea unei sentințe definitive.

Inițiativa legislativă a fost depusă de senatoarea PNL Alina Gorghiu, care subliniază că ”orice act abuziv sexual direcționat către un elev reprezintă un atentat la buna sa dezvoltare emoțională și intelectuală”.

”Dacă profesorul este trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte împotriva libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcția deținută, urmarea firească este ca raporturile de muncă să se suspende de drept până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești”, a precizat senatoarea PNL.

”Este o măsură esențială pentru a asigura nu doar încrederea în școala românească, ci și o protecție sporită beneficiarului principal al actului educațional: elevul”, a mai adăugat ea.

Inițiativa legislativă vine după ce, luna trecută, presa a scris despre un profesor de la un liceu din Piatra Neamț, care i-a cerut unei eleve fotografii nud.

În momentul în care eleva a reclamat conducerii școlii că este hărțuită sexual, ea a început să fie insultată și intimidată de respectivul profesor.

Mai mult, directoarea adjunctă a unității de învățământ a replicat că hărțuirea elevei nu este problema școlii.