Confidenţialitate

Profesori care v-au marcat viața: Care sunt oamenii care v-au influențat cel mai mult în școală sau în afara ei?

Un studiu realizat la nivel internațional arată că profesorii din România se autoevaluează la cel mai înalt nivel de pregătire profesională… La polul opus se află dascălii finlandezi și cei japonezi, deși testele PISA situează calitatea învățământului din aceste două țari ca fiind printre cele mai performante din lume. România se află din păcate pe locul 45 din 65 de țări în ceea ce privește calitatea învățământului, dar, mult mai grav, aceste teste PISA arată și faptul că ai noștri copii sunt foarte nefericiți la școală. Nu le place! O urăsc! Și, odată cu ea, urasc să învețe, urăsc sistemul care le aduce primele valori și care ar trebui să le deschidă drumul în viață.

Cred cu putere că destinul fiecăruia dintre noi este în mare măsură determinat de întâlnirea cu un dascăl, cu un om, un model, care te influențează definitiv… Din când în când poate ne mai amintim de ei, alteori poate mergem înainte fără să le atribuim meritele pe care le au.

Meseria de dascăl este una plină de frustrări și de privațiuni financiare, presupune calm, echilibru și exact conștientizarea faptului că un tânăr vlăstar te-ar putea lua de exemplu în viață. Mie, personal, nu-mi place această automulțumire de sine a dascălilor de azi… Poate studiul respectiv este greșit, sau poate azi profesorii copiilor noștri nu mai sunt la fel cum erau pe vremuri urmașii domnului Trandafir.

Indiferent cum ar sta lucrurile, astăzi Moise Guran vă invită la România în Direct să discutați despre oameni care v-au marcat devenirea. În școală sau în afara ei, profesori de meserie sau doar profesori făcuți la școala vieții, vă invit să ne povestiți astfel de experiențe, pentru a marca împreună o altfel de referință pentru dascălii de azi. Este și nu este o discuție despre sistemul de educație, mai degrabă cred că azi vom avea o discuție despre un sistem ideal, așa cum și-l proiectează fiecare dintre noi pentru copilul său.

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-care-sunt-profesorii-care-v-au-influentat-cel-mai-mult-viata-10-06-2015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

FOTO: Oksana Kuzmina/ Shutterstock